Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов заяви пред бТВ, че партийната номенклатура на ГЕРБ роптае за начина, по който Бойко Борисов разпределя "порциите". 

"Основно в обръчите на Доган отиват", заяви Атанасов.

Според него ДПС е фасадна опозиция.

"В това правителство има най-малко един министър, който е от квотата на националистите, а обслушжва обръчите от фирми. И в предното правителство имаше такъв, който беше от нашата квота, за съжаление. Тази традиция за задкулисни подреждания хората я разбраха", каза Атанасов.

Той отказа да назове името на министъра "не за друго, а защото не ми се ходи по съдилища".

"Кой беше златният пръст, който направи правителството на Орешарски? Това политическо лицемерие, което се демонстрира, вече е забелзано от хората и е ясно. ДПС е постояният ортак на Борисов във властта. Вижте знакови гласувания, в които той винаги е получавал подкрепа от ДПС", каза още Атанасов.

Според него има фактическа политическа криза и институционалният отговор на това е правителството да поиска вот на доверие от парламента. Според Атанасов всички скандали в последните дни, свързани с ГЕРБ, са избиване напрежение. Той смята, че т.нар. "суджукгейт", заради който депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов напусна парламента, не е заради "някакви за суджуци", а за спорове, свързани с водния цикъл на Добрич. "Кумгейт" в Хасково пък бил атака срещи Делян Добрев заради АЕЦ "Белене".

Атанасов повтори тезата, че ефективният начин за борба с корупцията е създаването на независим зам.-главен прокурор.

Десницата говори отдавна за това, но идеята не мина в предишния мандат. Създаването на такава институция фигурира и в последните препоръки на Венецианската комисия.

Атанасов коментира и перспективите за бъдещо дясно обединение.

"Нуждата от създаване на истинска полтическа алтернатива на този порочен модел трябва да ни събере", заяви Атанасов.