"(Пре)моделирай България, премоделирай Европа" – това е името на конференция на германската фондация „Фридрих Науман“, която събра на едно място политици от различни политически сили и студенти. Гост на форума е и лидерът на европейските либерали Хан ван Баален, който по-рано през деня се срещна с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Не съм съгласен с формулировката "(Пре)моделирай България". Няма нужда от това. България е модел в много области", защити веднага управлението зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който представлява ГЕРБ на форума.

В България обаче няма усещане за приемственост и устойчивост, репликира Деница Златева от БСП, която бе вицепремиер в служебното правителство на Георги Близнашки.

"В последните години всеки започваше своя реформа. Вземете здравеопазването – единият започва нещо, другият го отменя и започва нови неща. Стигаме до въпроса за националното съгласие по важни въпроси", призова Златева.

Тя даде пример за такъв въпрос, по който има нужда от национално съгласие - борбата с корупцията. Участващите студенти посочиха именно ненаказаната корупция като един от основните проблеми пред България. Това даде повод на политиците да разменят за пореден път реплики по темата чий законопроект за борба с корупцията е по-добър.

Как ще разберем кой изяде суджука?“, попита водещият на дискусията, журналистът Кирил Вълчев.

„Борбата с корупцията е свързана със съдебната реформа“, декларира д-р Нигяр Джафер от ДПС, която е зам.-председател на Народното събрание. „Обществото също е натоварено с отговорност да бори корупцията“, върна топката Георгиев.

В този момент един от студентите прекъсна общото говорене и припомни репликата на бившия главен прокурор Иван Татарчев, че над него е „само Господ“. Припомни и скорошния доклад на Венецианската комисия с препоръка някой независим все пак да може да разследва главния прокурор в България.

Георг Георгиев от ГЕРБ се съгласи с част от констатациите.

„Можем да забележим няколко неща, свързани с фигурата на главния прокурор – тя не подлежи на контрол от нито една от демократично избраните институции; няма механизъм, по който той да бъде освобождаван; няма механизъм, по който той да може да бъде подведен под отговорност. Това вероятно буди у някои хора съмнението, че той е недосегаем“.

На директния въпрос на Кирил Вълчев има ли нужда фигурата на главния прокурор от премоделиране, Георгиев отговори:

Трябва да отнемем усещането на хората, че има институция в държавата, която не подлежи на контрол“, каза представителят на ГЕРБ.

Георгиев обаче побърза да уточни, че говори по принцип.

Този дебат често се е водил личностно, за конкретна фигура. Много често фигурата на главния прокурор е ставала обект на лична саморазправа“.

Деница Златева от БСП подкрепи колегата си от ГЕРБ в това наблюдение.

Ключовият въпрос е в доверието – това зависи от главния прокурор с действята си да убеди обществото, че е независим и че не се поддава на влияние“, обясни Златева.

Тя не отговори директно на въпроса дали има нужда от премоделиране на статута на главния прокурор, но изрази надежда, че ще има повече отчетност, след като главният прокурор започне да представя отчет пред Народното събрание.

Нигяр Джафер от ДПС определи като стъпка в правилна посока решението главният прокурор да представя отчет пред депутатите.

„Дали на 6 месеца, дали на 1 година – това е въпрос на дебат. Дали пък да не е пред президентската институция“, попита Джафер.

Представителката на ДПС затвори темата с констатацията:

„Главният прокурор има толкова власт, колкото му е гласувало Народното събрание. То определя правилата“.