"Мога да кажа, че има съвсем коректен и работен диалог между мен, Борисов и много от министрите му. Но не приемам сценария за „добрия премиер“ и „лошото мнозинство“.

Така президентът Румен Радев описа отношенията си с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ в интервю за БНТ. Президентът бе специално попитан за отношенията, след като премиерът "забрани" на ГЕРБ да говорят за държавния глава. Радев заяви, че няма нищо против да се срещне с Борисов, за да се изчистят тези отношения. Но това трябва да стане при ясни условия - едното е, че не може да има "разбирателство в името на корупционния комфорт“, а второто - че трябва да е пределно ясно кой говори от името на властта.  

Президентът упрекна управляващото мнозинство, че е било много загрижено за 1,5 млрд. лв. за самолети, от които не е изхарчен нито лев, но не се е интересувало особено от изхарчените 2 млрд. лв. за саниране. 

За самолетите и ГЕРБ

"Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. Срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Правят се безскрупулни внушения за лобизъм и коруцпия".

Така Радев коментира работата на анкетната комисия в парламента за сделката с изтребителите. 

"Премиерът много трудно може да надвика собствените си съпартийци. Атаките станаха изключително остри, в момента в който аз казах, че няма политическа воля за борба с корупцията. С една завидна страст група депутати се хвърлиха да бранят народната пара, 1,5 млрд. лв. за самолети. Защо същите борци, защитници на парите на народа, не направиха една анкетна комисия за 2 млрд. лв., похарчени за саниране при грубо нарушение на финансовата дисциплина", каза Радев.

По темата с купуването на нови изтребители - процедура, която по волята на управляващото мнозинство и Народното събрание ще се проточи още дълго и не е ясно кога и дали ще завърши, държавният глава обясни:

„Изборът за изтребители в никакъв случай не е предопределен, защото сме членове на НАТО. Това са внушения, които се правят от различни лобистки групи. Могат да гарантирам, че тези три компании, които останаха в конкурса, покриват изцяло военните изисквания и тези за съвместимост с Алианса. Всичко друго е спекулация“.

Според него по тази тема управляващите са демонстрирали "въпиюща некомпетентност".

„Те даже се отметнаха от собствените си подписи за избор на самолети като срокове и изисквания. Никой не искат да бъдат тесни специалисти, макар че, учудващо за мен, те се навират там, но все пак трябва да имат елементарни познания по законовите процедури и техническите изисквания за избор на изпълнител. Това не е като строителството на някой лот на магистрала „Хемус“. Така и не можаха да разберат, че това не е махленска тема“, отбеляза Радев. 

Президентът заяви, че не приема посланиците да изказват мнение за работата на институциите, особено когато представляват интересите на определена страна. 

Радев отрече внушенията, че той е защитавал избора на определен тип самолет и заяви, че е "за" безпристрастния модел на избор, "защото хората с пагон ще залагат живота си, а не лобистите“.

За намеците за корупция при избора на изтребители, направени по адрес на държавния глава от вече бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, Румен Радев обяви:

"Тези хора даже нямат доблестта да отправят директно обвинение, не за милиони, за една стотинка дори. Фабрикуват внушения, които се приемат лековерно от някои медии", заяви Радев. 

Той отрече и внушенията от същото лице - Антон Тодоров и други депутати от ГЕРБ, че началникът на кабинета му Иво Христов нямал допуск до класифицирана информация, но бил чел секретна шифрограма на посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев пак по темата със самолетите. 

"Иво Христов не е получавал отказ за допуск до класифицирана информация, защото не е подавал документи, работата му не го налага. Ако преценя, че му трябва такъв допуск, ще подаде искане. Гарантирам, че той не е чел секретни документи и това ще се установи от проверката", заяви президентът.

За върнатия избор на председател на ВАС

„Върнах указа за назначението на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, за да дам възможност на избрания по нови правила и натоварен с нова легитимност ВСС, сам да направи този избор. За мен това е част от съдебната реформа“, изтъкна Радев.

За проваления КСНС и корупцията

Той коментира и проваленото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). 

"Самият факт, че полититици напуснаха преждевременно заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), където трябва да присъстват са по закон, е показателен".

Това каза държавният глава за провала и "падналия кворум" на заседанието на КСНС в понеделник. То бе посветено на борбата с корупцията и постъпилите по темата законопроекти от Министерския съвет и от БСП.

До преждевременния край на сбирката и насрочването й повторно идния вторник се стигна, след като и премиерът Бойко Борисов, който закъсня за началото, си тръгна преди края. Така постъпиха още председателите на групите на ГЕРБ и на ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. Военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов и вицепремиерката по правосъдната реформа Екатерина Захариева бяха в чужбина.

"Освен че законът трябва да се спазва - като се има предвид важността на темата - борбата с корупцията, която е чувствителна - подсилва подозренията за бойкот у много наблюдатели", заяви още президентът Радев. По думите му участниците, напуснали заседанието насред дискусията, не са предупредили предварително за ангажиментите си. Напротив - заявили, че напускат и защо по време на самото заседание.
 
На въпрос дали ще разсекрети стенограмата от дискусията на КСНС, както го призова председателят на Народното събрание Димитър Главчев, Радев отговори, че записът на разговорите в залата нямат нищо общо със загубата на кворум на заседанието. 

"Дейността на КСНС е регламентирана в закон. Силно се надявам,че за в бъдеще такива случаи няма да има", каза Радев.

Президентът коментира и антикорупционното законодателство.

"Темата е конфликтна. Моята роля не е да търся някакво механично обединение, а принципи и насоки в интерес на обществото", каза Радев.

Той изтъкна, че в законопроекта на ГЕРБ е записано, че държавата няма за цел възмездие на корупцията, а възстановяване на справедливостта в обществото. И според тях с отнемането на незаконно придобито имущество се възстановява несраведливостта.

"Това свежда корупцията до някаква игра. Играеш, докато не те хванат. Или къташ парички и един днен, когато не заемаш висока държавма длъжност, изпадаш от този закон. Отнемането на незанконно придобито имущество е задължително, но недостатъчно условие", каза президентът.

И зададе въпроса ще разследва ли антикорупционният орган министрите от мнозинството, което ги е излъчило, ако изборът се прави от парламента.

За външната политика и Председателството

Президентът заяви, че той се допълва с премиера по отношение на външната политика. Радев припомни, че е имал срещи с много държавни глави, включително с президента на Франция, на Германия, на Италия.

"Има си нива на общуване - президент с президент, премиер с премиер. Президентите в Европа не са толкова известни като премиерите", каза Радев.

Той заяви, че няма притеснения от това, че е поканил Бил Клинтън у нас. Заради тази покана, поне на думи, Боян Чуков от инициативния комитет, който издигна Радев за президент, оттегли подкрепата си от него. 

"Не трябва да продължаваме с това усещане, че България е зрител на световната политическа сцена. България трябва да е играч. Един от начините е да каним тук да се обсъжда тази световна политика. Защо Бил Клинтън да не се срещне с българските студенти", каза Радев.

По отношение на европедеседателството той заяви, че България не може да очаква преки ползи от него. Но ако покаже, че може да бъде добър координатор и модератор това ще увеличи доверието в страната и ще има ползи в по-далечен план.

"За мен няма значение колко дълго ще бъда президент. Много по-важно е какъв президент ще бъда. Приех тази мисия с ясно осъзнаване на отговорностите и на всички трудности. Ще направя всичко зависещо от мен така, че хората да не съжаляват. Повече съм реалист".

Така Радев коментира възможността да му бъде предизвикан импийчмънт.