Израел последва примера на САЩ и също реши да напусне ЮНЕСКО, предаде Ройтерс.

Премиерът Бенямин Нетаняху съобщи новината късно вчера. И нарече решението на САЩ "смело и морално".

САЩ решиха да се оттеглят от организацията, в чийто бюджет внасят годишно 80 милиона долара. Това прави една пета от бюджета. Като причини бяха изтъкнати антиизраелската според Вашингтон политика на ЮНЕСКО и намерението да се пестят международните разходи на страната.

Според правилата на ЮНЕСКО напускането ще стане ефективно в края на декември 2018 г.

През последните години Тел Авив неколкократно се оплака, че организацията взема страна в споровете за обектите на културното наследство в Ерусалим и палестинските територии.

"Днес е нов ден в ООН, където има цена на дискриминацията срещу Израел", заяви посланикът на страната в ООН Дани Данон.

Преди месец Нетаняху каза пред Общото събрание на ООН, че ЮНЕСКО насърчава "фалшива история", след като обяви Хеброн и намиращите се там еврейска Гробница на патриарсите и джамията "Ибрахими" като "застрашен палестински обект на културното наследствно".

Резолюция на ЮНЕСКО от миналата година, подкрепена от арабските страни, осъди политиката на Израел към религиозните светини в Източен Ерусалим и на Западния бряг на река Йордан.

Бенямин Нетаняху. Снимки ЕПА/БГНЕС

„Уолстрийт джърнъл“: Бокова пусна палестинците в ЮНЕСКО

Американски медии не пропуснаха да разкритикуват Ирина Бокова - генералния секретар на ЮНЕСКО, чийто втори и последен мандат изтича.

"В продължение на десетилетия ЮНЕСКО бе политическа агенция, парадираща като културна институция, пише в. "Уолстрийт джърнъл". СССР ръководеше нейните образователни програми, а антиамериканската й насоченост продължава. Бокова е българка с комунистическо минало, която се кандидатира за генерален секретар на ООН с подкрепата на Владимир Путин."

През 2011 г. Бокова позволи на Палестинската автономия да се присъедини към ЮНЕСКО като пълноправен член, като задейства американския закон, забраняващ на САЩ да финансират всеки орган на ООН, които признават палестинска държава. Организацията твърди, че в момента САЩ й дължат 550 милиона долара от пропуснати плащания.