"Христо Стоичков прекали", заяви външната министърка Екатерина Захариева днес пред бТВ.

Така тя коментира изказването на легендарния футболист, довело до предложението на МВнР към българското правителство да го освободи от поста почетен консул в Барселона.

"Благодарни сме на Стоичков за това, което е направил. Говорих с него. Той твърди, че е бил предизвикан, но когато има един незаконен референдум... Можете ли да си представите чужд почетен консул у нас да се изкаже за някой български политик?", допълни Захариева.

Скандалът избухна през миналата седмица. Тогава от Маями в ефира на испаноезичната телевизия "Унивисион" Стоичков набеди испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, че и тя, и семейството, и родата ѝ са последователи на диктатора Франко. Повод бяха сблъсъците на 1 октомври по време на референдума в Каталуня. После обаче се оказа, че човекът, посочен за баща на вицепремиерката, не е неин родител.

Сорая Саенс де Сантамария се закани да съди Камата за накърняване честта на семейството ѝ. Стоичков се извини, но само за нападките по адреса на сина ѝ, който е малолетен.

Същевременно Захариева опроверга твърденията на футболиста, че мандатът му е изтекъл още преди година и половина. И изтъкна, че за разлика от посланиците почетните консули нямат мандати. А документите, които българските власти им издават, имат срок на валидност и след изтичането му трябва да бъдат подновявани.

"Освен това самият Стоичков каза, че от година и половина не живее в Испания. Така че не може да изпълнява задълженията си на почетен консул", каза още дипломат номер 1.

"България застава зад братска Испания", изтъкна тя по повод избухналата в иберийската страна криза заради референдума в Каталуня.

И припомни, че самите испански власти са обявили референдума в Каталуня за незаконен.

Тя коментира речта и на каталунския премиер Карлес Пучдемон, който помоли регионалния парламент да не приема веднага декларация за независимост.

"Какво отлагаш, след като нямаш законово основание да приемеш такава декларация?", попита риторично министърката.

Подобно и на другите страни от ЕС България също призовава към диалог между Мадрид и Барселона.

"Представете си част от България да реши да се отдели. И да излезе някой да каже: Ние сме за отделянето. Няма как незаконен референдум за каквото и да е да бъде признат", завърши Екатерина Захариева.