Оборудването на АЕЦ "Белене" е захвърлено сред природата, заяви днес пред бТВ бившият вицепремиер и министър на енергетиката Румен Овчаров.

Цената му е 620 милиона евро.

"80 на сто от оборудването е вече на площадката. Вече половин година то пристига, обаче е захвърлено сред природата", каза той.

И призова тези, които в момента управляват енергетиката, да побързат да консервират и да съхранят добре това оборудване, преди да е дошла зимата. Овчаров - който е обвиняем от прокуратурата, се опасява, че то може да бъде повредено.

„В случая зависим отново от руската страна, която може да каже, че оборудването е повредено, защото не е съхранявано правилно, и да се окажем с един куп скъпо старо желязо, което не можем да продадем. Не дай си, Боже, да дойдат и нашите приятели с каруците и флексовете“, предупреди той..

"Бях предвидил, че ”Росатом” ще ни осъди за АЕЦ „Белене” и го обявих публично. Заявих, че реакторите ще бъдат закарани в Банкя и ще ги сложат като паметници на глупостта. Борисов след това мое изказване заяви: "Овчаров да внимава." Последва ровене по папките за „Белене”, после повдигане на обвинение за Бобов дол. Прокуратурата беше написала, че се плаща концесионна такса за "Бобов дол", а тя такава беше отпаднала", продължи Овчаров (това е второто обвинение срещу него, б.р.).

Според бившия министър са "глупави и наивни" приказките на властта, че някой ще дойде и ще построи централа, без държавата да знае. Държавата носи отговорност за тази централа.

Овчаров коментира и скандалите с "Емко" и "Дунарит":

"Емко" е модел на управлението на Бойко Борисов. Проблемът не е "Емко", а "Дунарит". Той възникна, когато Емилиян Гебрев реши, че ще е собственик и на "Дунарит". Тогава 4 министерства и главният прокурор се нахвърлиха върху "Емко".

И изрази убеденост, че това става със знанието на премиера.

Водещият го репликира, че в началото изплувало друго име - това на депутат от ДПС.

"Те работят в много близка координация", отвърна Овчаров.

Явно става дума за Делян Пеевски. Името му обаче не бе споменато в ефир.

"Въпросът не е в това кой ще придобие "Дунарит", а как държавата ще усвои активите на КТБ. А досега ги усвоява по най-лошия начин. По време на Пуническите войни в Рим Катон Стари казва: Картаген трябва да бъде разрушен. Ще се отървем от всичко това, когато властта се смени", продължи Овчаров.

Имало абсолютна безнаказаност за хора като Делян Добрев, допълни бившият енергиен министър.

Колкото до самия него, Овчаров съобщи, че вече не е в бордове и е пенсионер.

"Вземам максималната пенсия, никога не съм преставал да си плащам осигуровките по най-високите прагове", сподели той.