Петък, 13-и. Личи си по новините. Тръмп пак изправя света на нокти. Иска САЩ да излязат от ядрената сделка с Иран, което може веднага да отприщи надпревара във въоръжаването. Германия предупреди за опасност от война. В Европа най-голямата датска банка помагала в прането на руски пари, а Германия и Дания искат проверките по вътрешните граници на Шенген да продължават на ново правно основание след изтичането на крайния срок на сегашното. Това, че каталунците не обявиха веднага независимост, не успокоява Жан-Клод Юнкер. Председателят на Комисията смята, че сепаратизмът би разрушил мира и Европа. 

Дания - Русия

Централата на Danske Bank в Копенхаген. 

Най-голямата датска банка, Danske Bank, е играла "организирана роля" в руска схема за пране на пари според френски прокурори, съобщава EU Observer. Според тях клонът на Danske Bank в Естония е помогнал да се прехвърлят 15 милиона евро - "пари от организирани измами и избягване на данъци" - от Русия във Франция и други страни на ЕС между 2008 и 2011 г.

Шенген

Дания и Германия искат да удължат контрола по общата си граница след крайния срок през ноември, за което са уведомили Европейската комисия, предаде EU Observer. Германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза вчера също, че проверките по австрийската граница и на пътниците от полетите от Гърция също трябва да продължат още шест месеца. Той се обоснова заради "значителната нелегална миграция". Говорителка на Европейската комисия каза, че двете нотификации се основават на член 25 от Шенгенския граничен кодекс. На него държавите могат да се позовават в случай на риск за сигурността, като например тероризъм или при "незаконни вторични движения", когато мигранти, влезли в една държава на ЕС, се местят в друга. Дания и Германия досега се позоваваха член 29 от кодекса, който визира пристигания на голям брой мигранти или кандидати  за убежище, каквито имаше по време на миграционната криза в Западнита Балкани през 2015 г. Крайният срок, в който могат да поддържат контрол по вътрешна граница в "Шенген" по този член, изтича на 12 ноември.

Юнкер 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че сепаратизмът заплашва Европа с хаос и конфликти. "Ако Каталуня стане независима, после други ще поискат същото. Не ми харесва това", каза Юнкер в беседа със студенти и преподаватели в Люксембург. "Ако направим това, ще създадем още повече хаос в Европейския съюз... Още никой не стреля в Каталуня, още не. Но не бива да подценяваме това", добави Юнкер. Дори ЕС да не харесва на всички, ангажиментът с него пази мира и стабилността на континента, посочи той. "Трябва да са ангажирани с ЕС, защото иначе ще има война на Балканите", каза той за страните от процеса на разширяване на ЕС. Коментирайки "Брекзит", председателят на Комисията каза, че "този процес ще продължи по-дълго, отколкото очаквахме", защото преговарящите не могат да се споразумеят по правата на гражданите и финансовите ангажименти на Обединеното кралство към ЕС. "Седите в бара и изведнъж някой си тръгва, без да е платил", каза Юнкер за британците. "Те трябва да си платят."

Германия-САЩ-Иран

Тръмп обоснова намеренията си с иранските ракетни опити и ролята на тази страна в конфликтите в Сирия и Йемен.

Германия предупреди САЩ за търговски загуби и отприщване на нова надпревара във въоръжаването, ако се оттеглят от ядреното споразумение с Иран. Външният министър Зигмар Габриел предупреди, че ако президенът Доналд Тръмп обявите такава стъпка в очаквана тази вечер реч, ще създаде "непосредствена опасност от нова война". "Провалът на споразумението може да бъде изтълкувано от други държави като сигнал за необходимост колкото е възможно по-скоро да придобият ядрен арсенал. Тогава неотложен проблем ще бъде не само Северна Корея", каза Габриел. "Очакваме, че докато Иран спазва споразумението, всички останали ангажирани страни съще ще го спазват", каза пред Der Spiegel генералният секретар на Европейската служба за външно действие Хелга Шмидт.

"Брекзит" 

Втора фаза на преговорите ЕС-Великобритания  ще има не по-рано от Коледа според чернова на заключения от предстоящата среща на върха на ЕС на 19 и 20 октомври, изтекла от кабинета на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Европейският съюз трябва да започне "вътрешни подготвителни обсъждания, за втората фаза на преговорите за "Брекзит" - която засяга бъдещите отношения между 27-те и Обединеното кралство - според вътрешен документ на Съвета на ЕС, публикуван от Politico днес. Той е чернова на част от заключенията на среща на върха на ЕС насрочена за 19 и 20 октомври в Брюксел. На нея се очаква 27-те да заявят, че още няма достатъчен напредък в преговорите за раздялата, които да позволят преговори по бъдещите отношения. В същото време те се ангажират да оценят отново напредъка през декември и с оглед на евентуална промяна призовават за подготовка за следваща фаза на преговорите. Великобритания искаше тя да започне другата седмица, но черновата показва, че това би могло да стане най-рано по Коледа. ТЯ отбелязва напредък в преговорите за правата на гражданите и по граничния режим между Ирландия и Северна Ирландия, но също и че няма напредък по финансовите зададължения на Великобритания към ЕС. Отделно бившият ирландски премиер Джон Брутън предупреждава в британския Evening Standard, че преговорите може да се провалят заради липсата на напредък и малкото оставащо време. Ирландската телевизия RTE цитира Брутън да призовава срокът на преговорите да бъде удължен от две на шест години.