"Духът на завършилите Академията на МВР (нищо против тези хора, просто те са обучавани и имат друго мислене) се настанява все повече в съда и той явно е несъвместим с естетиката, изкуството и почитта."

Това заключение прави бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, който забелязал случайно вчера, че в сградата на бул. "Цар Борис III" са изчезнали пана със сентенции на латински, монтирани по негово време.

Той споделя в профила си във фейсбук, че вчера случайно, гледайки по новините старта на делото на Елена Йончева срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, установил, че в съдебната зала, в която се е провело съдебното заседание, на стената липсва таблото със сентенции в областта на правосъдието на латински и български език. ("Нямаше как да не забележа това, тъй като за разлика от всеки друг познавам всяко ъгълче на двете сгради на СРС", отбелязва Лалов, който изигра огромната роля за новата сграда.)

"Не зная каква е причината това табло да бъде свалено, нито дали е направено по разпореждане на председателя на съда Александър Ангелов, съдията по делото Иво Вътев или друг (умник). Недоумявам на кого пречи надпис със сентенции, изработен с дарения на хора, които проявиха солидарност и дадоха знак за важната роля на правосъдието, осъзната и подкрепяна не само от публичната власт, но и от гражданското общество. Хора, които чрез човешката си щедрост, безкористност и стремеж към съзидание спомогнаха сградата на бул. „Цар Борис III“ да има тържествен вид. Които дариха за сентенции, а не за служебни автомобили, банкети или други удобства на съдиите ( такива случаи има), и чиито имена са публични от години, тъй като са изписани на самите табла и са обявени на сайта на съда (така както се прави по цял свят).

Този, който е разпоредил таблото да бъде свалено (не знам дали е така и в останалите тринадесет съдебни зали, в които има такива сентенции, едно от които е дарено от мен и съпругата ми), явно не носи в себе си възрожденския дух на предците ни, а е обзет от лицемерие и малодушие", казва Лалов.

Лалов публикува снимка на таблата със сентенции.

Той продължава още:

"Вероятно след това табло наред да бъдат премахнати са бюстът на проф. Живко Сталев, витражът със знака на съда зад него и картините на Иван Нинов и Стефан Марков, поставени в сградата, докато аз бях председател на СРС. Чугуненото мнозинство от предишния състав на ВСС си отиде, но хората, чрез които се възпроизведе, остават.

Духът на завършилите Академията на МВР (нищо против тези хора, просто те са обучавани и имат друго мислене) се настанява все повече в съда и той явно е несъвместим с естетиката, изкуството и почитта."

От СРС казаха пред Клуб Z, че ще проверят каква е съдбата на паната и ще съобщят по-късно.