През 2018 г. има възможност разходната част на бюджета да е с над 2 млрд. лв. повече в сравнение с тази година. Това заяви председателят на парламентарната бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. 

Увеличението е възможно благодарение на прогнозирания ръст на икономиката  - с 4% за 2017 г. и с 3,9% за 2018 г.

Най-много допълнителен ресурс ще отиде в секторите здравеопазване, образование и сигурност, планират управляващите.

"За първи път ще има рязък ръст на минималната работна заплата от 460 на 510 лв.", каза още Стоянова.

Тази мярка обаче със сигурност ще срещне яростна съпротива от страна на работодателските организации. 

Около 330 млн. лв. допълнително се предвиждат за увеличение на заплатите на учителите. Те ще растат според индивидуална оценка, а не с един и същ процент, уточни Стоянова. 

Още 150-180 млн. лева са предвидени за образование - разходи за качество, програми в средното образование, предучилищно и училищно, повишаване на стипендии в приоритетни специалности като инженерните, каквито са най-търсени от бизнеса. 

За сектор сигурност, отбрана и МВР също са заложени повече средства. Допълнителните пари за заплати в армията са 100 млн. лв. За модернизация на въоръжението ще отидат над 490 млн. лева.

Около 55-60 млн. лева за отделени за заплати на полицаите  - това е около 5% увеличение.

"В социалния сектор има над 1 млрд. лв. допълнителни средства в сравнение с тази година. Те са насочени към пенсии, здравеопазване, социални услуги и социално подпомагане", обобщи Менда Стоянова. 

Предвижда се и увеличение на праговете, при които хората имат право на социални помощи и доплащания. Фокусирането на социалните помощи към онези, които имат реална нужда от тях, но ще повиши размера им.