Турската армия започна да изгражда наблюдателни постове в североизточната сирийска провинция Идлиб, предаде Ройтерс.

Вероятно така Анкара се опитва да възпре действащите в района кюрдски милиции.

Аскерът навлезе в Сирия на 8 октомври и атакува бойци на джихадистите от Фронта "Фатех ал Шам" в подкрепа на Сирийската опозиционна армия (СОА).

Турция твърди, че действията й заедно с подкрепяни от нея сирийски бунтовнически групировки са част от постигнатото през септември споразумение с Русия и Иран в Астана. То цели спиране на битките между бунтовниците и силите на Дамаск. Войската на Анкара изпълнявала задълженията си в съответствия с договорката.

Навлизането обаче има за цел и да озапти кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС), които контролират съседния район Африн, съобщи висш представител на бунтовниците, участващ в операцията.

"Това е в съответствие с решенията от шестия кръг преговори в Астана  - да бъде гарантирано, че районът е защитен от бомбардировки на Русия и режима и да се предотврати всякакъв опит на сепаратистките милиции ОНС незаконно да завземат всяка територия", заяви Мустафа Седжари от Свободната сирийска армия (ССА).

Турция прати днес конвой от 30 военни коли в контролираната от бунтовниците Северозападна Сирия през пункта Баб ал Хауа в Идлиб, твърдят въстаниците и очевидец.

Конвоят се движел към Шейх Баракат - високо разположена територия под контрола на бунтовниците и завладения от ОНС кантон Африн.

Президентът Реджеп Ердоган обяви, че Турция провежда "сериозна операция" с подкрепяните от нея групировки като част от споразумението от Астана за деескалация.

Турция подкрепяше сражаващите се срещу Башар Асад групи. От миналата година обаче Анкара реши да подсигури границата си както срещу джихадистите, така и срещу кюрдските сили, контролиращи районите отвъд браздата в Сирия.

Според Мустафа Седжари важно е да се попречи на ОНС да предприемат нова офанзива, за да достигнат до Средиземно море - нещо, за което ще бъде необходимо завземането на контролирани от бунтовниците и сирийската армия планински райони.

Турция смята ОНС за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), която действа на нейна територия и води въоръжена борба над 30 години.

ОНС са най-силната група в състава на Сирийските демократични сили (СДС). Те получават военна помощ от САЩ в рамките на борбата им срещу "Даеш".

През миналата година Турция започна операция "Щитът на Ефрат" в Северна Сирия. Тя бе проведена с няколко бунтовнически групировки с цел отнемане на гранични територии от "Даеш". Другата цел бе да се попречи на ОНС да използват собствените си успехи срещу джихадистите, за да не могат те да установят коридор межу Африн и другите контролирани от тях райони.

Завзетите покрай "Щитът на Ефрат" територии Турция извърши промени в местните управи, което показва, че тя вероятно полага основите за дълготрайни връзки с тази част на Сирия, отбелязва Ройтерс.

Споразуменията от Астана, постигнати с Русия и Иран - двата главни съюзника на Башар Асад - включват спиране на сраженията в няколко сирийски региона, включително Идлиб и съседните територии на северозапад. Това е най-населеният район под контрола на бунтовниците.

Мощният джихадистки съюз "Тахрир ал Шам", контролиращ голяма част от тези територии, не е част от споразумението за деескалация. Той е и на нож с някои от подкрепяните от Турция групировки. Силите на този съюз обаче осигуриха ескорт на турския конвой, твърдят очевидци. Това показва, че между тях няма може да няма битки.