Ad Config - Website header

 

Article_top

България и Русия са два православни славянски народа с извънредно тесни връзки в миналото. Не бива да се забравя, че Русия положи огромни усилия, за да я има изобщо българската държава – България бе част от Османската империя и Русия, която води много кървави войни с империята, поставя като една от задачите си освобождаването на православните славяни, в частност на българите.

Много е приятно, когато българите помнят, че руският цар е сред виновниците за тяхната свобода. Руснаците платиха за това, но исторически така се случи, че българите често заемат страната на противника в политиката.

За да се разберат политиката на България, близостта на нашите отношения и нашите проблеми, трябва да се разгледа ситуацията на две равнища. От гледна точка на културата и религията, от гледна точка на единния славянски народ ние сме много близки – имаме много сходна история, обичаме се и се разбираме. Отношенията между народите и културите винаги са били топли, докато между държавите – точно обратното. Като избраха Запада за свой геополитически партньор, българите се оказаха на страната на противника – затова сега продължава войната между евразийците и атлантиците.

България е разделена в това отношение.

Политическите елити, както често е било в историята, се ориентират на Запад, а народът запазва любовта, уважението, паметта и положителното отношение към Русия. Ние разбираме това и се отнасяме с разбиране към всички нападки и конфликти.

Русия не си променя така позицията – ние винаги протягаме ръка за дружба към българите и нашата позиция си остава стабилна. Ние не сме Запад, ние сме Евразия, ние сме Изток.

Следователно, ако българите имат възможност да избират лагер – западния или руския, то Русия няма такъв избор. Русия не може да напусне територията си – тя си остава постоянна, както и нашата любов към българския народ. Народът на нас не ни е враг дори когато българският елит и политическото ръководство виждат в Русия враг.

Когато се разпадаше Варшавският договор, самата Русия не представляваше нито идеологически център, нито някакъв полюс. Ние нищо не можехме да предложим и дори искахме да влезем в НАТО, затова и много страни от Източна Европа влязоха в НАТО. Не защото те предадоха Русия, а защото Русия в онзи момент сама предаде себе си, сама изгуби своята идентичност. Затова не трябва да сме прекалено строги, не трябва да гледаме на това като на предателство.

Друг въпрос е, че сега, когато Русия се превърна в полюс на суверенитет, в символ на консерватизма, традицията (в това число и православната), мисля, че отношението към Запада и към Изтока трябва да се промени. Влизането в НАТО – това е част от историята, но ние виждаме как западната цивилизация все повече изоставя консервативните си идеи, откъсва се от консервативните си корени. Самият Запад се променя и губи всяка връзка с традицията.

Затова да си в НАТО днес не е същото като да влезеш в НАТО през 90-те години. Да влезеш не е предателство, но днес България да е в НАТО – това е предателство. Не толкова заради Русия, колкото заради самия български народ, доколкото в процеса на интеграция в западната култура България ще изгуби своята национална идентичност.

Т.е. НАТО не пази България от заплахи, а създава заплахи. Между другото с подобен проблем се сблъска и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган – Турция е член на НАТО и в същото време Америка стоеше зад опита за държавен преврат през 2016 г. Затова днес НАТО не е инструмент за сигурност, а главен източник на опасност и заплаха за България – и от стратегическа, а и от културна гледна точка, това е предателство към българския народ. Но Русия заема по-неутрална позиция и, разбира се, не изпитва никаква враждебност към България, в нищо не обвинява българите.

За кратко се създаде впечатлението, че евразийският модел побеждава – а той е противоположен на глобализацията и атлантизма. На изборите в София победи политик, който призовава за добри отношения с Русия, в САЩ победи Тръмп, който обещаваше добри отношения с Русия, а в Кишинев – Додон, приятелски настроен към нас. Това бе момент на големите успехи. После се оказа, че Тръмп не е способен да следва такава политика, защото е заложник на глобалисткия елит. Додон е блокиран от парламента, а и в България нещата не са толкова гладки.

Но има един важен момент – това, че Тръмп е наш, Додон е наш, българските политици могат да бъдат наши – всичко това не означава, че те са агенти на Кремъл. Ние нямаме такива сили, че да развием цяла агентурна мрежа по света, това вече е минало. Но това означава, че те избират многополюсен свят, а не еднополюсен. Те избират консервативната идеология, а не доминиращата ултралиберална идеология.

Това означава „наши“ - не просто руски сили, а консервативно и национално ориентирани, това са традиционалисти от целия свят, включително и от България, Молдова и Америка. Където има традиционалисти, там има и от нашите – независимо от това как се отнасят към Русия. Това е много важно, това е въпрос на принцип. Но пък, като видят, че Русия се явява първи пост на консервативната идеология, националистите изпитват симпатия към нас.

Консерватизъм и Русия, традиционализъм и Русия, съвременна Русия, путинска Русия, суверенна Русия, многополюсна Русия – всичко това са синоними.

Русия сега е далеч от това да има възможности да се бърка във вътрешната политика на други държави – още по-малко на приятелски или неутрални. Русия гледа на България или като на приятелска страна, или като на неутрална, защото България не застрашава нашите национални интереси, не се явява крепост на русофобията, не поддържа разрушителни тенденции вътре в Русия, а българският народ е един от най-приятелските и близките с нас. Затова ние не можем да имаме нито възможност, нито желание да се намесваме в българската политика. Ако България следва българските национални интереси, на нас това ни е достатъчно.

Всъщност, Русия днес решава вътрешни проблеми. У нас има много силна „пета колона“ от прозападни либерали – като видяха, че Путин се приближава към последния си мандат (така е според конституцията), те се раздвижват. Ние имаме проблеми със Сирия, там водим много трудна война с „Идил“. Имаме проблеми с Украйна – изобщо не ни трябват проблеми с България. Мисля, че руското ръководство се отнася много положително към България и приемаме със съжаление периодичните агресивни изказвания, но това не е симетрично.

Ако политическият елит на България ненавижда Русия и разпространява мита за „руското вмешателство“, то Москва не го забелязва, а нашият народ винаги запазва приятелско и роднинско отношение към православния братски славянски народ.

Никой руснак няма да разбере, ако по време на избори го попитат: „Как се отнасяте към България?“ Защото всички партии, всички кандидати, дори и най-либералните и прозападни, ще отговорят: „Положително.“ Много е важно, че в отношението към България от страна на Русия няма разделение, у нас всички са българофили – и партиите, и населението. Ние, консерваторите, обичаме българите, защото те са православен славянски народ, а либералите ги обичат, защото са в НАТО.

Съответно, когато ни казват, че еди-кой си в България не ни обича, че имало някакви русофоби, на нас ни е трудно да го разберем. Ние обичаме съседа си, а всъщност половината му семейство ни ненавижда – трудно ни е да си го представим. Защо? Кое не е наред? Руският цар, Руската православна църква, руският народ, руският войник, нашите предци, които загинаха – какво лошо сме направили на българите, за да ни ненавиждат?

В съветско време помагахме на българите. А все още не се вижда какво по-добро им донесе Западът или влизането в НАТО и в Евросъюза.

Моите познати, които посещават България, забелязват катастрофичното положение, привнесено от Запада. Това е въпрос на техен избор – но нас защо ни ненавиждат? Честно да ви кажа, не виждам причини. Ние сега не сме комунистическа държава, ние сме държава с консервативна ценностна система. За всяка ненавист трябва да има основание.

Когато ми казват, че в България има русофили, това е разбираемо – всички руснаци са българофили. Но когато ми казват, че в България има русофоби, тук се стъписвам и се опитвам да разбера за какво става дума, защото това е противоестествено. За това трябва да има някаква изкуствена политическа посока или пък го говорят хора, получили западно възпитание, които гледат и на Русия, и на България с очите на Запада.

За това, че Западът не ни обича, също няма основания. Не ни обичаха, защото бяхме два клона на цивилизацията – православната и западнохристиянската католическа или протестантска. Изначално тези два светогледа спорят помежду си, а България винаги е била на наша страна като част от православния византийски свят. Дори съществуваше идеята за Велико Търново като наследник на Византийската империя в период, когато българското царство бе по-силно. И в този смисъл близостта на православни поствизантийски народи ни удържа в един и същи лагер.

Затова към хората в България, които ненавиждат Русия, си струва да се гледа не от гледна точка на това как се отнасят към Русия, а как се отнасят към самата България. От българската история и идентичност не произтича неприязън към Русия, за това няма основания. Такива основания има само западноевропейската цивилизация. Политиците, които говорят, че „Русия е враг“ и че тя „ще ни бомбардира“, не са българи, а особена секта русофоби. Това са някакви колониални сили, които налагат на България политика, която истинските българи не биха водили. С други думи – русофобията в България е противоестествено явление, тя е заболяване, тя е патология.

...

Александър Дугин е руски философ, идеолог на евразийската идея, чиито тези се споделят и от президента Владимир Путин. Коментарът е публикуван в консервативното руско издание "Геополитика". Преводът е на Клуб Z.

 
Александър Дугин. Снимка Клуб Z

България и Русия са два православни славянски народа с извънредно тесни връзки в миналото. Не бива да се забравя, че Русия положи огромни усилия, за да я има изобщо българската държава – България бе част от Османската империя и Русия, която води много кървави войни с империята, поставя като една от задачите си освобождаването на православните славяни, в частност на българите.

Много е приятно, когато българите помнят, че руският цар е сред виновниците за тяхната свобода. Руснаците платиха за това, но исторически така се случи, че българите често заемат страната на противника в политиката.

За да се разберат политиката на България, близостта на нашите отношения и нашите проблеми, трябва да се разгледа ситуацията на две равнища. От гледна точка на културата и религията, от гледна точка на единния славянски народ ние сме много близки – имаме много сходна история, обичаме се и се разбираме. Отношенията между народите и културите винаги са били топли, докато между държавите – точно обратното. Като избраха Запада за свой геополитически партньор, българите се оказаха на страната на противника – затова сега продължава войната между евразийците и атлантиците.

България е разделена в това отношение.

Политическите елити, както често е било в историята, се ориентират на Запад, а народът запазва любовта, уважението, паметта и положителното отношение към Русия. Ние разбираме това и се отнасяме с разбиране към всички нападки и конфликти.

Русия не си променя така позицията – ние винаги протягаме ръка за дружба към българите и нашата позиция си остава стабилна. Ние не сме Запад, ние сме Евразия, ние сме Изток.

Следователно, ако българите имат възможност да избират лагер – западния или руския, то Русия няма такъв избор. Русия не може да напусне територията си – тя си остава постоянна, както и нашата любов към българския народ. Народът на нас не ни е враг дори когато българският елит и политическото ръководство виждат в Русия враг.

Когато се разпадаше Варшавският договор, самата Русия не представляваше нито идеологически център, нито някакъв полюс. Ние нищо не можехме да предложим и дори искахме да влезем в НАТО, затова и много страни от Източна Европа влязоха в НАТО. Не защото те предадоха Русия, а защото Русия в онзи момент сама предаде себе си, сама изгуби своята идентичност. Затова не трябва да сме прекалено строги, не трябва да гледаме на това като на предателство.

Друг въпрос е, че сега, когато Русия се превърна в полюс на суверенитет, в символ на консерватизма, традицията (в това число и православната), мисля, че отношението към Запада и към Изтока трябва да се промени. Влизането в НАТО – това е част от историята, но ние виждаме как западната цивилизация все повече изоставя консервативните си идеи, откъсва се от консервативните си корени. Самият Запад се променя и губи всяка връзка с традицията.

Затова да си в НАТО днес не е същото като да влезеш в НАТО през 90-те години. Да влезеш не е предателство, но днес България да е в НАТО – това е предателство. Не толкова заради Русия, колкото заради самия български народ, доколкото в процеса на интеграция в западната култура България ще изгуби своята национална идентичност.

Т.е. НАТО не пази България от заплахи, а създава заплахи. Между другото с подобен проблем се сблъска и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган – Турция е член на НАТО и в същото време Америка стоеше зад опита за държавен преврат през 2016 г. Затова днес НАТО не е инструмент за сигурност, а главен източник на опасност и заплаха за България – и от стратегическа, а и от културна гледна точка, това е предателство към българския народ. Но Русия заема по-неутрална позиция и, разбира се, не изпитва никаква враждебност към България, в нищо не обвинява българите.

За кратко се създаде впечатлението, че евразийският модел побеждава – а той е противоположен на глобализацията и атлантизма. На изборите в София победи политик, който призовава за добри отношения с Русия, в САЩ победи Тръмп, който обещаваше добри отношения с Русия, а в Кишинев – Додон, приятелски настроен към нас. Това бе момент на големите успехи. После се оказа, че Тръмп не е способен да следва такава политика, защото е заложник на глобалисткия елит. Додон е блокиран от парламента, а и в България нещата не са толкова гладки.

Но има един важен момент – това, че Тръмп е наш, Додон е наш, българските политици могат да бъдат наши – всичко това не означава, че те са агенти на Кремъл. Ние нямаме такива сили, че да развием цяла агентурна мрежа по света, това вече е минало. Но това означава, че те избират многополюсен свят, а не еднополюсен. Те избират консервативната идеология, а не доминиращата ултралиберална идеология.

Това означава „наши“ - не просто руски сили, а консервативно и национално ориентирани, това са традиционалисти от целия свят, включително и от България, Молдова и Америка. Където има традиционалисти, там има и от нашите – независимо от това как се отнасят към Русия. Това е много важно, това е въпрос на принцип. Но пък, като видят, че Русия се явява първи пост на консервативната идеология, националистите изпитват симпатия към нас.

Консерватизъм и Русия, традиционализъм и Русия, съвременна Русия, путинска Русия, суверенна Русия, многополюсна Русия – всичко това са синоними.

Русия сега е далеч от това да има възможности да се бърка във вътрешната политика на други държави – още по-малко на приятелски или неутрални. Русия гледа на България или като на приятелска страна, или като на неутрална, защото България не застрашава нашите национални интереси, не се явява крепост на русофобията, не поддържа разрушителни тенденции вътре в Русия, а българският народ е един от най-приятелските и близките с нас. Затова ние не можем да имаме нито възможност, нито желание да се намесваме в българската политика. Ако България следва българските национални интереси, на нас това ни е достатъчно.

Всъщност, Русия днес решава вътрешни проблеми. У нас има много силна „пета колона“ от прозападни либерали – като видяха, че Путин се приближава към последния си мандат (така е според конституцията), те се раздвижват. Ние имаме проблеми със Сирия, там водим много трудна война с „Идил“. Имаме проблеми с Украйна – изобщо не ни трябват проблеми с България. Мисля, че руското ръководство се отнася много положително към България и приемаме със съжаление периодичните агресивни изказвания, но това не е симетрично.

Ако политическият елит на България ненавижда Русия и разпространява мита за „руското вмешателство“, то Москва не го забелязва, а нашият народ винаги запазва приятелско и роднинско отношение към православния братски славянски народ.

Никой руснак няма да разбере, ако по време на избори го попитат: „Как се отнасяте към България?“ Защото всички партии, всички кандидати, дори и най-либералните и прозападни, ще отговорят: „Положително.“ Много е важно, че в отношението към България от страна на Русия няма разделение, у нас всички са българофили – и партиите, и населението. Ние, консерваторите, обичаме българите, защото те са православен славянски народ, а либералите ги обичат, защото са в НАТО.

Съответно, когато ни казват, че еди-кой си в България не ни обича, че имало някакви русофоби, на нас ни е трудно да го разберем. Ние обичаме съседа си, а всъщност половината му семейство ни ненавижда – трудно ни е да си го представим. Защо? Кое не е наред? Руският цар, Руската православна църква, руският народ, руският войник, нашите предци, които загинаха – какво лошо сме направили на българите, за да ни ненавиждат?

В съветско време помагахме на българите. А все още не се вижда какво по-добро им донесе Западът или влизането в НАТО и в Евросъюза.

Моите познати, които посещават България, забелязват катастрофичното положение, привнесено от Запада. Това е въпрос на техен избор – но нас защо ни ненавиждат? Честно да ви кажа, не виждам причини. Ние сега не сме комунистическа държава, ние сме държава с консервативна ценностна система. За всяка ненавист трябва да има основание.

Когато ми казват, че в България има русофили, това е разбираемо – всички руснаци са българофили. Но когато ми казват, че в България има русофоби, тук се стъписвам и се опитвам да разбера за какво става дума, защото това е противоестествено. За това трябва да има някаква изкуствена политическа посока или пък го говорят хора, получили западно възпитание, които гледат и на Русия, и на България с очите на Запада.

За това, че Западът не ни обича, също няма основания. Не ни обичаха, защото бяхме два клона на цивилизацията – православната и западнохристиянската католическа или протестантска. Изначално тези два светогледа спорят помежду си, а България винаги е била на наша страна като част от православния византийски свят. Дори съществуваше идеята за Велико Търново като наследник на Византийската империя в период, когато българското царство бе по-силно. И в този смисъл близостта на православни поствизантийски народи ни удържа в един и същи лагер.

Затова към хората в България, които ненавиждат Русия, си струва да се гледа не от гледна точка на това как се отнасят към Русия, а как се отнасят към самата България. От българската история и идентичност не произтича неприязън към Русия, за това няма основания. Такива основания има само западноевропейската цивилизация. Политиците, които говорят, че „Русия е враг“ и че тя „ще ни бомбардира“, не са българи, а особена секта русофоби. Това са някакви колониални сили, които налагат на България политика, която истинските българи не биха водили. С други думи – русофобията в България е противоестествено явление, тя е заболяване, тя е патология.

...

Александър Дугин е руски философ, идеолог на евразийската идея, чиито тези се споделят и от президента Владимир Путин. Коментарът е публикуван в консервативното руско издание "Геополитика". Преводът е на Клуб Z.

Коментари

Главния идеолог на путинизма

Главния идеолог на путинизма не може и не иска да разбере желанието за свобода, за законност, за просперитет, което имат българските (а и предполагам и голяма част от руските) граждани. Съжалявам братята руснаци, че са подложени на столетия робство и диктатура от собствения си елит и им пожелавам деня на тяхната свобода да бъде скоро. Братушки, очакваме ви с отворени обятия да се присъедините към ЕС и демократичния свят!

Дугин никога не е бил "главен идеолог на путинизма"

и от доста години никой не говори за негово "влияние" над душманина на българската истерична русофобия, Владимир Владимирович.

Дугин е доволно тъпо парче, което е доста подобно на дървените философи на умните и красивите у нас, доволно от обикновено тролене.

Но добре ви е нахранил днеска, 100 коментара :)))

И още нещо, Дугин - в

И още нещо, Дугин - в България няма русофоби. В България има огромно мнозинство, което не харесва Путин, а такива хора има и в самата Русия и те не са малко. Не бъркайте политиката с фили и фоби. Там е огромната слабост на цялата ви теория - че Путин олицетворява Русия и който не харесва Путин, значи не харесва Русия, значи е русофоб... Прекалено елементарна логика, като онази във вица за ченгета и дедукцията- ако имаш рибка значи си гей ;)

Не гледам Дугин!!!

"И пет лева хонорар не заслужава тази врачка(Александър Дугин, б.р.), която предвещава края на модерния свят. Няма нито един сериозен мислител от последните 50-70 години, че и по-отдавна, който да не вижда края на модерния свят. Този край в определени отношения вече е настъпил, отдавна е настъпил или се случва пред очите ни. Въпросът е в това, накъде отиваме след края на модерния свят? Да хвърлим Просвещението в коша и да се върнем към традиционализма? С цялото ми уважение към традицията, историята не върви назад. Понякога се спъва и се хлъзга назад за исторически мигновения - но често след това ги наваксва с истерични скокове наречени революции. Революции, призвани да донесат светло бъдеще, но по-често носят

гилотината и червения терор

Ние не живеем в епохата на Жозеф дьо Местр и Едмънд Бърк, когато традицията и модерността са теза и антитеза. Ние живеем в епоха, когато пътят на човека напред е възможен само чрез третата стъпка - синтеза. Снемането на еволюционното съдържание на традицията и на модерността в една следваща стъпка към нещо ново, нещо трето, по-сложно, но и по-вдъхновяващо. (Нито за миг не ми идва на ум да идентифицирам това бъдеще с карнавалните фойерверки на "постмодернизма" - като е пост, да си намери име, тогава ще говорим и за бъдещето му...)
Трубадурите на "войната между континентите"

не ни водят към бъдеще,

а прикриват комплексите на една многовековна неосъщественост. Неосъщественост на месианска имперска мечта поради незрелост на собственото цивилизационно развитие. Русия най-вероятно има бъдеще на културно и духовно самоосъществяване, което да се окаже впечатляващо. Но това бъдеще няма да изгрее от евразийския традиционализъм, от традициите на Златната Орда, от мрака на землянките и безправието на обикновените хора пред лицето на всемогъщото самодържавие. Това бъдеще ще дойде в резултат на благотворна еволюция на всички светли импулси и идеи, дошли от руската литература и музика, философия и духовност, наука и творчество. Това бъдеще ще дойде тогава,

когато спрат да свистят нагайките,

когато затворят психушките, когато съдбата на Русия попадне в ръцете на свободни хора, а не на "вертикала на властта".
Дугин иска да бъде лидер на световната консервативна революция. Но да бъдеш консервативен не означава да бъдеш ретрограден утопист, да пенсионираш Просвещението и да се върнеш в утробата на крепостничеството и несвободата. Да бъдеш консервативен означава да носиш съзнанието за ползотворност на традицията и разума за вплитането й в променящата се картина на света по пътя към една нова епоха. Нужно ли е да воюваш с "либералите"? Да, нужно е да възпираш тези, за които традицията е баласт, а не преживяна мъдрост, които винаги почват от нулата, защото нищо сътворено преди тях няма стойност. И които никога не създават нищо стойностно именно поради тази причина. Но, Боже мой, какво общо има това с постимперския сомнабулизъм на евразийския пророк Дугин...?"
Огнян Минчев

...

Има основание в думите му (ако изключим това обобщение, че България била тяхна), но неприязънта към Русия датира още от нашите революционери като Раковски, Левски и Захарий Стоянов. И откакто ни "освободиха", ръководителите на руската държава непрекъснато се опитват да се мешат във вътрешната ни политика и да източват ресурсите ни. Нека г-н Дугин да ми обясни защо ние плащаме най-скъпия газ в цяла Европа и защо "Лукойл" не внасят нито лев данък в държавната ни хазна? И по чие внушение беше атентатът в църквата "Св. Неделя" и зловещото и системно прочистване на Следосвобожденския ни елит след 09.09.1944 г.? Също така кой наложи свалянето на княз Батенберг от власт? Кой се обяви против нашето Съединение? И още редица тъмни петна в родната история с руско или съветско участие...

Лично аз имам неутрална позиция, защото смятам, че имаме и плюсове от тези двустранни отношения през годините (въпреки редицата негативи), но малко повече далновидност от страна на нашите управници няма да им навреди. Също така повечето родни пророци казват, че спасението за България е чрез Русия, а не чрез Щатите - и за да го кажат, явно имат основание за това. Времето ще потвърди или отхвърли техните думи, но смятам, че има резон в тях.

"Също така повечето родни

"Също така повечето родни пророци казват, че спасението за България е чрез Русия"

Да, но не казват коя Русия - тази на Путин или тази след Путин. Както казах по-горе - пожелавам на братския руски народ най-сетне да извоюва правото си да живее в свободна, правова и демократична държава. Ако има някой най-много изстрадал народ в Европа, то това несъмнено е руския.

Иначе Дугин не е прав и в това "Не влизането, а оставането в НАТО е предателство към Русия", защото грижата за собствената сигурност не е предателство към никого. Както Русия се грижи за собствената си сигурност и интереси на първо място, така и всяка друга държава трябва свободно да може да прави това. Купувайки днес от един магазин, ти не предаваш всички останали магазини, дори и да си приятел с някоя продавачка от тях.

Бе, Дугин, кво да ти напша

Бе, Дугин, кво да ти напша бе ... а, да, сетих се: Идоит, аз съм българин, но не съм славяни.! Стига сте ме славяносвали, стига религии ми пробутвахте. Изхождайки от това, изложеното е пълен и абсурден шит!

И вие ли клубци???

"От гледна точка на културата и религията, от гледна точка на единния славянски народ, ние сме много близки..."

"Ничия земя" не е земята , която даде вярата на Дугин.
Земята на бъдника, преродил се в Рождество не е ничия!
Вярата, родила се в земите на бъдника, минала през Крайна, стигала и до ханствата. Същите тези ханства през Дугин днес тъсят хаганати.

Земята на мартеницата не е ничия!

Една част от тази земя е наша!

Джами, УЧЕТЕ СЕ!!!
"Врачката на Путин не заслужава и пет лева хонорар"!!!
За Дугин е!!!
От Огнян Минчев!
http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/vrachkata-na-putin-ne-zasluzhava-i-pet-leva-honorar
Сбогом.

Езичникът Дугин:

"Пророкът Дугин и езическата идеологическа визия на неоевразийството

Едно дълго, но не особено професионално интервю с Александър Дугин в българския прайм тайм създаде поредния ажиотаж в публичните прения на родна почва - "умник" ли е Дугин, или "тъпак", както се изразиха доморасли експерти по различни неща. Включиха се граждански активни дипломати, които през последните 50 години не са цивилни и осъдиха "лошото отношение" към кремълския идеолог. Всичко това се случва в дебат между хора, които едва ли са чели нещо от Дугин (той трудно се чете), а най-много - по нещичко за Дугин. Поради професионалните ми занимания ми се е налагало да чета по нещо от самия Дугин, поради което имам известна възможност да внеса разбиране по въпроса. Дугин определено е един от най-ерудираните хора в областта на социалните науки в съвременния свят.

Известна е "безграничността" на руската душа: почне ли да прави нещо - прави го докрай. Ако пие - пие до край. Ако се отдаде на престъпления - става криминален демон, ако чете - чете без мярка, без граница, всичко.

Дугин е свръх ерудиран философ (това е специалността му) с интереси в целия спектър на социалните науки и хуманитаристиката - политика, религия, история, езотерика...Неговата свръх ерудиция се съчетава с огромна амбиция (за какво - по-долу), което го прави свръх производителен автор на текстове - текстове в най-различни области. Някои негови книги са от няколко хиляди страници, което ги прави почти невъзможни за прочитане и само един Бог знае как са станали възможни за написване... Дугин е дълбоко парадоксална и конфликтна личност. Неговата огромна ерудиция влиза в пряк сблъсък с неговите архи-ретроградни, реакционни възгледи и визии за човека и света. Тези визии определят изключително тесногръдата идеологическа позиция

- продукт на радикализираното съзнание на един страстно ненавиждащ модерния свят човек.

Огромна ерудиция и свръх-тесен, реакционен, ретрограден манталитет. Дугин страстно вярва в особения път на Русия и изгражда своята визия за света върху прякото противопоставяне на модерния и постмодерния Запад от една страна и традиционалистка, мистична, съхранена в изначалната си идентичност Русия. Неоевразийската доктрина, формулирана от Дугин е основана върху радикалния традиционализъм на неговите предшественици Рене Генон и Юлиус Евола, за които модернизацията е раково образувание върху плътта на човечеството. За циментиране на непримиримия конфликт между Запада и Русия (Евразия), Дугин преформатира основната геополитическа теория, която дели света на две антагонизирани части - световна суша (Евразия) и островен свят (световния океан и другите континенти и територии около Евразия). Тези две части имат не само географско разделение, но и своя кутурна и цивилизационна идентичност, пораждаща непримиримост между тях. Колкото и да четете понякога много интересните текстове на Дугин, няма да излезете извън тази простичка матрица на разделението на света, чрез която се идеологизира целокупната глобална визия на Дугин за настоящия и бъдещия свят. Той е толкова отдаден на тази матрица, че е неспособен да забележи очевидните - очевадните грамадни несъответствия между реалния свят и неговата собствена картина на света. Дугин няма да може да ви отговори на въпроса защо Китай, който принадлежи към "добрия" свят на Изтока, с гигантски темпове се модернизира, докато родината на Дугин - Русия - не иска или не може да го направи. Заедно с всички други идеолози на Кремъл, Дугин няма да ви предложи отговор на въпроса защо след като Русия е лидер на традиционалистката - консервативна революция срещу упадъка на (пост)модерния Запад, тя не е в състояние да разшири своето влияние никъде с мирни средства

- извън традиционните методи на окупация, пропагандна война, лъжа и шпионски мероприятия.

Защо днешна Русия е толкова самотна? Посочването на други самотници, които са в текущо частично съгласие с нея - Турция, Иран - не е отговор по същество на този въпрос. Дугин е яростен идеолог на ретроградността. Той съветва всеки истински евразиец веднага след като стане сутрин "да плюе на Запад".

Той е убеден, че враговете на Русия трябва да бъдат убивани, и че Украйна е просто безсъзнателен обект - територия на съперничество между Запада и Русия.

Дугин съчетава огромна ерудиция и потресаващ геополитически примитивизъм. В неполитическите - религиозните и философските си възгледи той се придържа към позиции на архаизъм, с който се гордее. На места този архаизъм откровено се слива с предходни образци на ретроградна мистичност - като обществото Туле - което дава възможност на редица наблюдатели да окачествяват Дугин като фашист. Но архи-ретроградността не е задължително да бъде фашизъм, защото тя е по-широко явление от фашизма. Това не я прави по-малко опасна. Самият Дугин е член на православна секта от старообрядци, забранена още по времето на Петър Първи. Фактът, че политическото лидерство на една световна сила като Русия начело с Путин прибягва до услугите на една толкова семпла, радикална в черно-бялата си посредственост геополитическа визия показва дълбочината на идеологическата криза, в която се намира днешна Русия. Русия е свикнала да притежава държавна идеология. Ако Руската империя бе превърнала в държавна идеология мита за Третия Рим и я осъществяваше чрез великодържавния статут на Православната църква, днешна Русия очевидно не е в състояние да възроди едно към едно идеологическата ортодоксия на Леонтиев и Победоносцев. Затова се ползва от една още по-размита и абстрактна в полярността си чисто езическа идеологическа визия - тази на неоевразийството, чийто пророк е Дугин. Един човек - повтарям - с огромна ерудиция. Която, за съжаление е произвела една много плитка и радикално ретроградна философска система. Система, ползвана за държавна идеология от един режим, който не разполага с никаква друга легитимация за своята репресивна и амбициозна клептокрация."
http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/prorokat-dugin-i-ezicheskata-ideologicheska-viziya-na-neoevraziystvoto
anelia mileva's picture
anelia mileva
anelia mileva

За какво тогава служи

За какво тогава служи ерудицията?
cos's picture
cos
cos

cos

Че е ваша е очевидно. Проблема е, че много българи отказват да видят очевидното.
i l's picture
i l
ivanll

Съвпадение

По същият начин турците казват че България е тяхна и че ние много сме ги предали. Трудно им е и на двете империи да си признаят че те за завоевателите и агресорите, както и в нашата пропаганда не се казва че Първо и Второ Българско Царство са империи. Хубаво е хората да четат повече и да не се връзват на всякакви такива високопарни излияния.
Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

Много е добре другаря Дугин,

Много е добре другаря Дугин, да прочете малко историята и да не цитира отделни неща от нея!
1. Всички държави на балканският полуостров получават своята автономия от Отоманската империя(ОИ) след война на ОИ с Руската империя (РИ). След всяка такава успешна за РИ война, ОИ предава земи на РИ - в Кавказ, в сегашна Украйна, Крим!
2. България зачита с паметници всички загинали войници за нейното освобождение, а те далече не са само Руснаци, а руснаци, украинци (малоруси), румънци, финландци, сърби и Българско опълчение!
4. Двете най-важни битки във войната се печелят с активното участие на румънците - битката за Плевен и Шипка - българското опълчение.
5. Пред най-важната сграда за държавата България - Народното събрание е паметника на Руският цар водил войната за освобождението на държавата. Улицата се казва булевард "Руски"
6. РИ задължава България да и изплати сума за периода на нейното временно управление. Отделно от това по време на войната от 1877 година всички продоволствени снабдявания на войската на РИ почти не се заплащат, а на хората им се дават книжа, които никога не се осребряват!
7. Преди началото на войната от 1877 година, РИ има споразумение с Австроунгарската империя, за не създаването на нова голяма славянска държава на Балканите! И самият Сан стефански мирен договор е прелиминатен, т.е. предходен! Самото конституиране на Българското княжество става в Берлинският конгрес, в което РИ почти не взима страната на България, а гони своите интереси!
В заключение може само да кажем, че ние Българите, винаги ще сме признателни на войниците оставили живота си за нашата свобода и на Царя водил тази война.
Но на другарят Дугин ще му кажем, че сме си изплатили дълга към РИ с пари и не дължим нищо повече на съвременна Русия, Руската федерация, която дори не е правоприемник на РИ!
Ние Българите желаем да имаме равноправни отнощения с Руската федерация, а не по Братски, защото много добре знаем какво означава това!!!
Поздрави
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

Kлуб З, на кого се слагате,

Kлуб З, на кого се слагате,
че публикувате глупостите на този ...
Или руските парички стигнаха и до вас.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

България определено е ваша,

но само за евтините ви руски блядки. И то единствено ако са хубави. Лятото на морето - под кулата на спасителя - да идват и да си водят приятелките и дъщерите. Ние българските мъже за мъки сме родени... :)))

Българските умни и красиви ЛГБТ хора

само ги гледате отдалече, викате им "блядки" и преглъщате.

Ама не може, щото грантовете не са за хетеросексуални...
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Поздрав за всички

червени отпадъци - https://www.youtube.com/watch?v=ExFyv5qBvTk
kate pate's picture
kate pate
analyse this

Па тоя е бил чисто луд, ве.

Па тоя е бил чисто луд, ве. Аз си мислех че от ранга на Решетников...

Тоя е философ.

А Цветан Решетников Цветанов е не само спортсмен, ами и се моли... На закуска.
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Пророкът Дугин и езическата идеолог. визия на неоевразийството

http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/prorokat-dugin-i-ezicheskata-ideologicheska-viziya-na-neoevraziystvoto

Вижте що за стока е Дугин.
смехурко's picture
смехурко
смехурко

А каква е причината?

А каква е причината всички медии да ни пробутват глупостите на един болен мозък?
Mark Watson's picture
Mark Watson
watmark

Некои съображения.

Дрън, дрън... Дугин. Пропагандни клишета, които руснаците ръсят по всички азимути. Главното -
народа обича Расия. Елитите са западнофили. Така разправяха за турците когато Ерголям свали руския самолет. Расия е източна култура и е естествено и България да има такива тежнения. Българите са славяни и имат вековни исторически връзки с Расия. Западът е лош а Расия съхранител на някаква традиция. Русия ни е освободила и срещу жертви иска благодарност... малко ОТ ТЕЗИ НЕЩА СА ИСТИНА. Но на Дугин не му пука. Той е политработник. Най го боли НАТО. Значи ние оставаме там.

Руснаците още блеят по Сталин

Черна комедия за най-големия сатрап в историята - диктаторът Сталин може и да не вид екран в Русия. Филмът е заснет в Италия, но в него играят куп известни американски актьори. В руските форуми кипи кампания на яростно оплюване на "Смъртта на Сталин", както казва кинокартината. Горките руснаци са опреирани от чувство за хумор и плещят, че филмът щял да злепостави съветската история. Мисля, че е редно да се приппомни на мужиците, които страдат от амнезия, че Сталин е избил повече руснаци, отколкото са са загинали във Втората световна война. Ето какво е казал по този повод самият Йосиф Висарионович: "Смъртта на един човек е трагедия, смъртана милиони е статистика". Циничен екзкутор, това е истината за Сталин, от който се възторгва и сегашният диктатор в Русия - Путин.
smarf's picture
smarf
smarf

Прочетено

"На руска кола вратата и на алкохолизиран руски пропагантатор устата се затварят със силен ритник!"

Плашило.

Плашило.
Лошото е, че в Русия на такива се разчита. Но те са несъстоятелни извън Раша, не знам дали забелязват, че държави като Молдова, Украйна, Азербайджан, Туркменистан, Грузия, Узбекистан вече не са в сферата им на влияние. С тая политика - самоубийство

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета