През последната седмица темата за АЕЦ „Белене“ някак неусетно отново изпълзя изпод руините край Дунава, в които се е превърнало оборудването за 1 млрд. лв., платени от България за доставката на замразената централа.

Енергийният сектор все още е в очакване на доклада, възложен от Министерството на енергетиката на БАН за необходимостта от изграждането на нови мощности, който уж трябва да реши бъдещето на проекта. 

Засега заключенията от него не се оповестяват публично, макар че резюмето вече е предадено на поръчителя. И сега той анализира къде може да се реализира токът от евентуалната АЕЦ и на каква цена. 

Според експерти в сектора докладът по всяка вероятност изцяло реабилитира проекта и съдържа препоръка ядрената централа да бъде построена заради очертаващия се в бъдеще остър дефицит на електроенергия - не само в България, но и в региона. 

Плашилото "Режим на тока" винаги е актуално

Във вторник министър-председателят Бойко Борисов малко нервно прекъсна участниците в пресконференцията, свързана със съдбата на военния завод „Емко“, с думите, че от руската компания „Росатом“ го чакат, за да обсъдят оползотворяването на произведеното от компанията и доставеното у нас ядрено оборудване.

Чакам да дойдат "Росатом", защото 3 млрд. лв. са изсипани на Дунава и стоят. Ако на някой му се струват тия пари малко, за мене не са и ще се направи всичко възможно да се оползотворят", заяви Борисов. 

Подробности какви договорености са постигнати след разговорите не последваха. 

На следващия ден енергийният министър Теменужка Петкова също се включи - с изказването, че България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ „Белене“ и преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината. 

А те трябваше да приключат първо през септември, после през октомври...

Обсъжданите варианти засега са пълна или частична приватизация на проекта и влизането на стратегически инвеститор. Твърди се, че такъв интерес е проявен от три компании, сред които американци и китайци. 

Самата Петкова, която през 2013 г. бе уволнена в качествота й на директор на Държавната финансова инспекция заради констатираните нарушения в процедурата за АЕЦ „Белене“, в последната година вече нееднократно заявява, че централата 100% трябва да строи, но с три подусловия: с международен инвеститор, без държавен ресурс и гаранции и без договори за изкупуване на енергия.

Днес един от идеолозите на проекта „Белене“ Румен Овчаров обяви по бТВ, че оборудването, в което вече е вложен повече от 1 млрд. лв., е оставено на саморазрушение и се превръща в "метал за скрап"

То се съхранявало при абсурдни условия и имало възможност някои от частите да се окажат абсолютно негодни за инсталиране в ядрена централа. 

В ефир Овчаров показа снимки, свидетелстващи, че части дори от активната зона на реактора се намират под открито небе и повечето от тях могат да ръждясат.

„Щом изплува Овчаров, значи навлизаме в активна фаза на темата. Това с предвиждането е наглост или по-скоро самослучващо се предсказание - първо, организираш авансово плащане без договор, което бе ключовия аргумент на руснаците в съда за това, че има ангажимент и намерение от българска страна, след което "предвиждаш", че "Росатом" ще ни осъди и другите подобни "прозрения“, коментира във фейсбук енергийният експерт Илиян Василев, който е и бивш посланик в Русия. 

 

„Всъщност Овчаров има материален интерес от текущите развития, тъй като възобновяване на строителството ще "докаже" правотата му - че е бил прав да го започне, а правителството на Борисов е спряло неправомерно проекта. Възобновяването му ще отвори изключителна възможност за нови атаки на БСП към ГЕРБ за това, че са спрели АЕЦ "Белене". И тук предвиждам това трусове в ГЕРБ - разлом между Борисов и партийните структури, на които би трябвало да им писне да ги водят за носа. Добрата вест е, че Овчаров отдавна е излязъл от "форма" и аргументите му звучат все по кухо и бланкетно. Самият факт, че новите политически и консултантски "спонсори" на възобновяването на проекта са спретнали и "американска" подкрепа - която ще се разпадне при първо докосване с реалността, говори че нямат шанс. И този път“, изтъква Василев.

 

„БСП и ГЕРБ се готвят да строят АЕЦ „Белене". Не случайно беше поръчан доклад на БАН, за който видни енергетици отсега започват да твърдят, че ще констатира бъдещ дефицит на пазара на електроенергия и ще препоръча изграждането на нови мощности. Същите енергетици обясняват, че имало и готов американски инвеститор, който щял да финансира проекта. Държавата щяла да има 5% в началото, но постепенно да увеличи дела си. Това е схема за поетапно прехвърляне на рисковете и разходите върху данъкоплатците. Накрая ние ще платим сметката, както винаги досега“, коментира Мартин Димитров от Реформаторския блок. 

По думите му същите енергетици са предвиждали режим на тока 2010-2011 г. без нова атомна централа и напълно са се провалили в своите прогнози. 

При всимки положения поредното серийно "интубация" на темата "Белене" вещае нови сценарии за ядрената енергетика, които за известно време бяха оставени в шкафа. Дано те да не се оценяват на милиарди след време.