Вътрешният министър... Ах, вътрешният министър! Как само започнах с виц още в началото...

Мисълта ми е за бившия военен, бивш лауреат на знак „За вярна служба под знамената“ - трета степен, бивш зам.-министър на отбраната и бивш... пардон - все още действащ министър на вътрешните работи Валентин Радев.

Та поредният расов курсист в "учебната кола" МВР днес казал следното за случая с "Александър Николов" (предварително съобщавам, че нито ми е във френдлистата, нито виждам каква е вината на публичните личности, които са го приели в своите):

"За този случай във фейсбук ще кажа само едно - всички да внимават какво правят. Легалният начин да си купиш билети и всичко останало по правилата е на друго място. Това, че някой иска да мине метър и да си купи билет по-евтино - да страда. Не мога да хвърлям сили и средства допълнително да предпазвам тези, които неблагоразумно вършат неща, които не са по правилата.“

След което нарекъл въпросния човек "калпазанин" - понятие, което не се среща на нито едно място в Наказателния кодекс, НПК или Закона за МВР, които поне според мен трябва да са настолно четиво на министър с подобен ресор. Виж, престъплението "Измама" го има в НК - цял един Раздел IV (в глава 5) е посветен на него. От което поне според мен следва, че нещо, което харчи по над 1 000 000 000 лв. годишно - един милиард наши пари, г-н министър, - за да ни пази от събитията и деянията, описани в Наказателния кодекс, няма право да ни праща "да страдаме". Независимо какви главоболия и по какви първопричини сами сме си причинили (мисля, че също така ще е много иновативно МВР да пребива с приклади бабите, които сами пускат по 10 000 лв. през терасата).

Вие не харчите пари на Бойко Борисов, независимо че той "вади и ви дава" за униформи, помните, нали?

Вижте, г-н министър - на нас ще ни излезе и по-евтино да си го "делнем" - за да използвам калпазанска стилистика - въпросния милиард всяка година и да се пазим сами от айдуците! Падат се по близо 143 кинта на калпак - ако приемем, че изобщо са останали 7 млн. души в тая страна. Да казвам ли офертите на СОТ-а и колко щеше да е натрупал всеки от нас за 10-20 или 30 години? Само че такива като вас тогава отпадат от "ведомостта" - или от продоволствено-вещевата книга, ако така е по-понятно.

Знаете ли, г-н Радев - достатъчно отговорни редици от вашата партия имат навика да ни четат. Като за вас ще го намекна: партийното и държавното ръководство... Та, същите те може би е време да отбележат, че ГЕРБ стана инкубатор за съмнително подготвени, но несъмнено напомпани с арогантност аватари и заплатополучатели. Професионални събирачи на шамари, които носят само минуси на партията, докато коментират с малоумна - без извинение - усмивка "празни столчета".

Проблемът е, че когато опитвате да наподобявате лидера си, но нямате неговите интуитивни таланти, речник и повратливост (включително и в зоните на етиката), ставате за таш**... Замалко една калпазанска дума да изпусна.

Един милиард лева, г- н министър, не са таш**... 

Нищо друго не харчи толкова пари за заплати. А ако добре си спомням, на последното Национално съвещание на МВР не друг, а и главният прокурор Цацаров ви каза в очите, че разследването ви е "гóла вóда" и че имате цели некрозирали органи, като например нещото "Икономическа полиция", което работа не пипа от години, ако ще в сутиен да му я туриш... (за да продължа с калпазанските прояви). Не си спомням на друг "гербер" от изпълнителната власт така да му е говорил Цацаров, мм?

Г-н министър, ако бяхте пожарникар, щяхте ли да кажете: който не е палил с кибрит по правилата, да се оправя? Или - като за вас ще го обясня, - ако бяхте шеф на "Химически войски", ще вдигате ли рамене, че някой си хвърлил атомната бомба напълно безотговорно и в нарушение на устава? Или ще кажете като оня знаков военен към разсеяните редници: "Смейте се сега, като ви говоря, ама като падне тука атомната бомба, аз ще се смея!"

Изказването ви е срам за шеф на група в районно управление на МВР, г-н Радев. Камо ли за най-висшата политическа длъжност в МВР.