Европейската комисия похвали днес подготовката на България да поеме председателството на Съвета на ЕС на 1 януари догодина и каза, че не вижда като пречка за него набюдението върху правосъдието и вътрешните работи на страната ни.

"Българското председателство е в отлично състояние на подготовка", каза главният администратор на Комисията, главният секретар Александер Италианер на пресконференция в София днес, в която участва и българската еврокомисарка Мария Габриел.

"Правителството е много добре подготвено", отбеляза Мартин Зелмайр, шеф на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Двамата днес обсъдиха с министър-председателя Бойко Борисов и министри подготовката на председателството и европейското наблюдение върху българското правосъдие и вътрешни работи чрез т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП).

Комисията трябва да публикува поредния си доклад по МСП в навечерието на българското председателство и се очаква той да покаже кога наблюдението може да приключи. 

То обаче няма да бъде пречка България да председателства Съвета на ЕС, законодателния му орган, където са представени правителствата на държавите членки, даде да се разбере Зелмайр.

"МСП е инструмент за сътрудничество", каза той в отговор на въпрос на Клуб Z по темата. "И Комисията, и България работят заедно, за да реформираме правосъдната система на България...Постигнахме голям напредък заедно и ще продължим да работим по приятелски начин с нашите български приятели".

Той припомни ангажимента на Юнкер да бъде сложен край на наблюдението върху България и Румъния в края на неговия мандат през октомври 2019 г.

"Тогава ще преминем към мониторинг на върховенството на закона във всички държави членки", добави Зелмайр.

В първата половина на 2019 г. Румъния е наред да председателства Съвета на ЕС. Румънският град Сибиу се очаква да бъде домакин на среща на върха, където ЕС трябва да вземе стратегически решения за бъдещето си.

Зелмайр и Италианер потвърдиха подкрепата на Комисията за България и Румъния да се присъединят към европейската зона без вътрешен граничен контрол, известна като Шенген, както и за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, която страната ни определи за един от приоритетите на своето председателство.

Двамата заявиха и че България трябва да има "достойна за доверие перспектива" да се присъедини към еврозоната.

Председателството е "уникален шанс" за България да формира дневния ред на Европа в момент, когато тя чертае бъдещето си след поредица от кризи и "Брекзит", бяха единодушни Зелмайр и Италианер.

"С оттеглянето на Обединеното кралство центърът на тежестта на ЕС се премества на изток", каза Италианер.