"След проверка установихме, че през 2016 г., по искане на Софийска районна прокуратура, лицето Спас Василев е било заложено за издирване в Шенгенската информационна система.“

Това разкри днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, която на нарочен брифинг съобщи, че измамникът, станал популяран като Александър Николов, е установен от ГДБОП и задържан за срок от 24 часа. Според Арнаудова Спас Василев е задържан, отведен е в Софийската районна прокуратура и му е повдигнато обвинение за измама, като Районната прокуратура е разпоредила задържане до 72 часа.

„Преди няколко дни, благодарение на вас и прокуратурата узна, че има лице, което се представя и контактува с различни български граждани само по интернет и в резултат на измамливите действия са пострадали доста лица“, каза Арнаудова.

Тя поясни, че в момента, в който са започнали да се появяват тези информации, прокуратурата е осъществила контакт с ГДБОП.

„Преди повече от месец те са започнали предварителна проверка по тези сигнали. Междувременно по разпореждане на главния прокурор започна проверка във всички прокуратури дали има досъдебни производство с лица с подобни оплаквания“, каза Арнаудова.

Тя поясни, че има 4 досъдебни производства в Софийска районна прокуратура, Районна прокуратура – Благоевград, в Дупница и във Варна. По думите й по всички тези досъдебни производства лицето е било търсено, но не и било откривано, поради което още 2012 г., е обявен за общодържавно издирване за установяване на адрес.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обаче охлади ентусиазма с думите, че разглеждат Спас Василев като заподозрян.

"Към момента не сме събрали необходимите доказателства поради обществения натиск", каза Спиридонов, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че работата на ГДБОП по случая е започнала още в края на август тази година по подадена жалба от граждани. Спиридонов поясни, че има много свидетели, но в момента е разпитана малка част от тях - „по простата причина, че те живеят в различни краища на страната".

"Продължаваме работа по разпитите на тези свидетели. Продължаваме работата по факти и обстоятелства, които трябва да получат отговори от други институции, за да сме на 100 процента за да сме на 100 процента сигурни, че въпросния Спас стои зад профила“, каза гл. комисар Спиридонов.