Американският президент Доналд Тръмп осъди режима в Иран като фанатичен и отказа да продължи да се придържа към ядрената сделка, предаде Би Би Си.

Той обяви тази вечер новата стратегия към Техеран в реч в Белия дом. Тръмп реши да отнесе постигнатото през 2015 г. споразумение към Конгреса и ще се консултира със съюзниците на САЩ как да го промени, за да бъдат изчистени недостатъците. И ако не бъде постигнато съгласие, тогава сделката ще бъде прекратена.

"Ние няма да продължим да вървим по пътя, който да доведе до още по-голямо разпространение на тероризма и насилието. Затова възлагам на моята администрация да работи в тесен контакт с Конгреса и съюзниците", каза Тръмп.

В началото на речта си той обвини Ислямската република, че продължава да бъде главен спонсор на тероризма и изреди, че съдейства на редица терористични групировки. Сред тях са "Ал Кайда", талибаните, "Хизбула", "Хамас" и други.

Президентът се зарече да затвори всички пътища на ислямисткия режим към ядрените оръжия.

САЩ въвеждат санкции и срещу Революционните гвардейци, известни като Корпус на стражите на Ислямската революция, обяви Тръмп. Така ще бъдат пресечени възможностите режимът в Иран да финансира световния тероризъм. Революционните гвардейци са включени от днес от американското Министерство на финансите в списъка на терористичните организации.

Ведомството е въвело санкции и срещу 4 ирански компании. Те се занимават с машиностроене, както и с внос и износ.

Международните наблюдатели твърдят, че Иран изцяло спазва споразуменията и е замразил ядрената си програма.

Тръмп обаче неведнъж заявяваше, че сделката е прекалено "лека4 и това е позволило на Иран да надвиши ограниченията за тежка вода и да унижава международните инспектори.

"Иран сее смърт, разрушение и хаос. Той не се придържа към духа на сделката, но се възползва от облекчаването на санкциите", изтъкна Тръмп.

И допълни, че САЩ си запазват правото по всяко време да се оттеглят от споразумението.

И в САЩ, и в чужбина президентът е подложен на силен натиск да не разваля сделката с Иран.

Европа иска сделката да остане в сила

"Настоящата сделка с Иран работи и дава резултати", коментира Федерика Могерини -  върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Тя допълни, че останалите страни по споразумението ще работят то да остане в сила. Могерини разкритикува едностранните действия на Доналд Тръмп. И изтъкна, че сделката не е вътрешен въпрос и не може да бъде прекратена от един президент.

"Оставаме ангажирани със споразумението и пълното му прилагане от всички страни. Това е в общ интерес на нашата национална сигурност", гласи съвместно изявление на британската премиерка Тереза Мей, френския президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел.

Те очакват Иран да се ангажира с конструктивен диалог за прекратяване на дестабилизиращите действия и да работи за постигане на решение чрез преговори.

Русия скочи срещу Тръмп

Няма място за заплахи и агресивна риторика в международната информация и такива методи са осъдени на провал, се казва в изявление на руското външно министерство.

Според дипломатическото ведомство в Москва решението на Тръмп няма да има пряк ефект върху прилагането на споразумението, но то е насочено срещу неговия дух.

Каквато и да е позицията на САЩ, не може да има връщане към налагането на санкции на ООН срещу техеран.

Израел и Саудитска Арабия са доволни

Израел обаче похвали Тръмп. Премиерът Бенямин Нетаняху, който е заклет противник на ядрената сделка, поздрави президента на САЩ за това, че "твърдо се е противопоставил на терористичния режим в Иран". Според Нетаняху решението "дава възможност за поправяне на тази лоша сделка, да бъде възпряна иранската агресия".

Саудитска Арабия също е доволна от решението на Тръмп. Според Рияд споразумението позволила на Техеран да засили подкрепата си за бунтовнически групировки и да развива програмата си за балистични ракети.