"Една авторитарна власт никога не може да иска свободна журналистика, нашата не е такава. Субективното възприятие за свобода може да се прехвърли към свободата на медиите, на словото. Проблемът на журналистиката, на свободата на словото, не е в политиците - те са функция във времето за радост на обществото. Проблемът е в техните собственици."

Това каза тази вечер финансовият министър Владислав Горанов в коментар за "Панорама" на жуналистическия протест в сряда.

"Информацията и медиите са власт, на нас властта ни дава народът. Всички тези, които бяха на протеста, трябва да си отговарят на въпроса дали са излекувани от общата болест. Политиците са жертва на амбиция и на отношението на хората към тях", каза Горанов и практически стана първият високопоставен "гербер" с някаква реакция към протеста.

Той потвърди пред БНТ, че е уволнил жена си от оглавяваното от него ведомство.

"Така изисква законът - назначаващият орган и назначеният да не са в роднински връзки. В началото тя се сърдеше, но после ме подкрепи", каза Горанов.

Така той отговори на въпроса вярно ли е, че съпругата му в момента "седи в къщи, киселее, нервира се, сърди се" по думите на водещия.

За случая преди две седмици спомена премиерът Бойко Борисов. Съпругата на Горанов била експерт във финансовото министерство и постъпила на работа там преди той да го оглави.

В последно време БСП отправи сериозни атаки срещу управляващите за роднински назначения.

"Държавата успя да наложи правила, да събира повече. Тази година ще произведем брутен вътрешен продукт от 100 милиарда. През 1997-1998 г. той беше 20-22 млрд. Т.е. имаме близо петкратно увеличение", изтъкна Горанов.

Според него добрата новина е, че вече имаме перспектива.

Не всички държавни служители ще имат увеличение от 10 на сто на заплатите, каза още Горанов по повод Бюджет 2018.

"Няма да е на калпак. Не всички от тях допринасят еднакво - и не защото са по-добри или по-лоши. Инвестираме най-много там, където има проблеми", аргументира се министърът.

"Управляваме толкова дълго, че всичко вече може да бъде записано на наша сметка. Това не е самодоволство, а да видим дали можем да видим кога допускаме грешки", каза още той.

"Обществото показва възможност да се развива, ставаме по-богати и цивилизовани", заяви финансовият министър.

"Ако не бяхме дошли на власт през 2014, и не бяхме постлали предвидимост, нямаше да има ръст на потреблението и връщане на доверието на европейските ни партньори. Ние сме сред отличниците в Европа", каза още той.