Французойката от марокански произход Одри Азулай е новият генерален директор на ЮНЕСКО, предаде Ройтерс.

Тя бе избрана тази вечер с подкрепата на 30 от общо 58-те страни членки на Изпълнителния съвет на Организацията за образование, наука и култура към ООН. Азулай ще наследи българката Ирина Бокова, чийто втори и последен мандат изтича скоро.

45-годишната Одри Азулай детронира кандидата на Катар - Хамад бин Абдулазиз ал Кауари. Решаваща се оказа подкрепата на Египет. Кайро реши да подкрепи френската кандидатура.

През 2014 г. Азулай стана съветничка на тогавашния президент Франсоа Оланд по въпросите на културата и комуникациите, а през 2016-2017 г. бе министър на културата в социалистическите правителства на Манюел Валс и Бернар Казньов.

Тя бе смятана за най-близкия министър на президента Оланд. И дори я наричаха "доброто момиче на Оланд". 

Азулай бе избрана в може би най-тежката криза, която ЮНЕСКО изживява в историята си. Вчера стана ясно, че САЩ и Израел смятат да напуснат организацията.

САЩ внасяха годишно 80 милиона долара в ЮНЕСКО, което прави една пета от бюджета й. Като причини за решението на Вашингтон бяха изтъкнати антиизраелската политика на ЮНЕСКО и намерението да се пестят международните разходи на страната.

Тел Авив пък недоволства, че организацията взема страна в споровете за обектите на културното наследство в Ерусалим и палестинските територии.