Цветан Цветанов каза днес, че фалшивите новини са били една от причините ГЕРБ да не спечели президентските избори. Това поне показал анализ в партията след загубата на Цецка Цачева, заяви той пред бТВ. От думите му стана ясно още, че най-голямата партия има център, който "локализира" такива сайтове и фейсбук профили.

"Социалните мрежи са сериозно средство за манипулиране на обществото. От тази гледна точка мога да ви кажа, че аз съм изключително неудовлетворен от дейността на службите в тази посока. Ние направихме анализ как така на президентските избори се получи този резултат - защото ние не сме правили промяна в нашата политика, нашата кампания бе същата, както винаги...

Мога да ви кажа, че това, което виждаме, е един интензитет, който е за негативните новини. Един интензитет на фалшиви новини, които са за дискредитиране на НАТО, на ЕС. Темата за бежанците, знаете, че беше пикът й в президентската кампания - каза зам.председателят на ГЕРБ. - Мога да ви покажа какъв е бил интензитетът на това говорене и дезинформиране на избирателя, който накрая отива и гласува."

Цветанов уточни, че става въпрос за около година покрай изборите.

"Локализирани са около 250 онлайн издания и фейсбук групи, които са правили само това. Има едно лице, което е с 29 профила и прави по около 60 новини на час! Това са 18 часа!", казва Цветанов.

Той се опака, че "вече се изкриви обективността", а на уточняващ въпрос - в това ли виждат причината за загубата на президентските избори, отговори: "И в това".

"Аз самият имам фалшиви профили - и то не един", оплака се шефът на парламентарната група.

Вторият човек в ГЕРБ намекна за промени в законодателството, което "приемайки дадено законодателство, ние наситина да създаваме по-малки предпоставки за подобни случаи" (по повод измамника "Александър Николов", б.а.).

Който и да е президентът, още в 43-ото НС бе постигнато политическо съгласие по спора кой да назначава председателя на новия антикорупционен орган - и това трябва да е парламентът, каза Цветанов за "войната" с БСП и Румен Радев. 

"Единствената пречка в 43-ия парламент беше една единствена – анонимните сигнали. Сега анонимните сигнали отпаднаха и в проекта на ГЕРБ, и на БСП. Съвсем нормално и закономарно е парламентът да е този, който да избира предеседателя на този антикорупционен орган", обясни Цветанов.

Той попита "защо има темата война" с президентството и че ГЕРБ не иска такава и дори не използва терминологията.

"Аз не искам да участвам в такъв кеч", каза вторият човек в управляващата партия.

Навсякъде всеки говори с уважение за България. И всеки признава това, което сме направили - договорът за добросъседство с Македония и др....

Относно ултиматума на ДПС да се разделят  с "Патриотите" в управлението, той напомни, че на 26 март е имало избори и народът се е произнесъл. Затова и управляващата конфигурация била близка до предишната - когато ОП пак са подкрепяли ГЕРБ.

Около 5000 са гражданите на ЕС, които са се присъединили и са се били на страната на Ислямска държава - от Гербания, Белгия, Франция, това са хората които най-много се преболадават, каза бившият вицепремиер по повод заловения у нас ислямист.

"В такива ситуации не трябва много да се говори", каза той

По повот напусналия парламента Антон Тодоров, той каза че ГЕРБ ще ползва "експертизата му".

На въпрос - що за експертиза може да ползват от човек, който е написал книгата "Шайка" за "Бойко, Цецо и другите...", той даключи:

- Експертизата... Мога да ви кажа, че тази книга така или иначе не съм я прочел.

- Ми прочетете я - вметна Жени Марчева.

- Има много неща, които заглавието дава един поглед, а вътре съдържанието е съвсем различно - заключи обаче за непрочетената книга Цветанов. - Всеки е в правото си да прави каквото иска, всеки има право да пише каквото иска.