Австрия  ще гласува в парламентарни избори в неделя, които се очаква да наклонят страната надясно и да вкарат в правителството крайнодясната Партия на свободата.

Първа в анкетите е Народната партия на външния министър Себастиан Курц (31 г.), следвана от Партията на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе (48 г.), който от лидер на антисистемна формация може да се превърне в част от политическия истаблишмънт на страната. Социалдемократите на канцлера Кристиан Керн (51 г.) са трети и най-вероятно ще преминат в опозиция.

Сондажите дават на Народната партия 33-34 на сто от гласовете, на Партията на свободата - 25-27 на сто и 22-23 на сто на социалдемократите. Последните сега управляват в коалиция с Народната партия, която беше разклатена от вътрешни борби, кулминирали в скандал за използване на непозволени средства и прийоми в предизборната кампания.  

 


Отиващият си канцлер, социалдемократът Кристиан Керн (вляво), Курц (в средата) и лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе преди телевизионен дебат преди седмица. Снимка ЕПА / БГНЕС

Най-вероятно Курц ще бъде следващият канцлер на страната и неговата партия ще управлява в коалиция с хората на Щрахе. Наблюдателите обаче се съмняват, че лидерът на популистите ще стане външнен министър - пост, който по традиция се пада на младшия коалиционен партньор.

Народната партия вече даде да се разбере, че е готова за коалиция с Партията на свободата, но това не се очаква да предизвика остра европейска реакция както преди 17 години, когато предшественикът на Щрахе - харизматичният Йорг Хайдер, изведе партията си на първо място в изборите. Той се отказа от канцлерския пост, за да не постави страната си в изолация, с каквато я заплашиха останалите в ЕС. Оттогава досега обаче крайнодесните, националистически и антиимигрантски партии си извоюваха по-широка територия в Европа и присъствието им дори в правителства не се приема като табу.

Курц е вундеркиндът на австрийската политическа сцена Той се появи на нея през 2010 г., едва на 24 години, като студент по право, и партията му го номинира за държавен секретар по интеграцията само година по-късно. През 2013 г. беше вече външен министър и - според "Политико" - "най-добрата, ако не единствената надежда на консерваторите да оцелеят".

Младежът ги изведе от трето на първо място в рейтингите. Докато Народната партия събираше под 20 на сто от предпочитанията, Курц имаше най-високия личен рейтинг на одобрение в страната. 

Той спечели овации у дома и в Европа с твърдата си политика срещу миграцията по време на кризата през 2015 г. Курц постигна споразумение с южните съседи на страната си да бъде затворен т.нар. "Балкански маршрут".  В същата политическа тоналност той продължи с призивите си ЕС да прекрати окончателно преговорите на Турция за членство.

Щрахе, по професия зъботехник, също изведе партията си от развалините, когато Хайдер я напусна, за да основе своя нова формация през 2005 г. Както повечето популисти в Европа, той се саморекламира като защитник на обикновения човек, критик на традиционния елит и единствен лидер, който би донесъл истинска промяна. Той използва и разочарованието и гнева на избирателите около скандала за предизборните тактики на консерваторите и социалдемократите.

Въпреки второто място на партията му обаче, Щрахе има нисък личен рейтинг на доверие като политик, който би могъл да води страната. Той компенсира това с ораторски изпълнения на бирени фестивали и дори с умения да пее рап.