Огнеборци от няколко града отново излязоха пред сградата на МВР в София. Те донесоха "униформени дрехи" и прокъсани обувки, които по-скоро подхождат на бездомници от кофите.

Огънят в пожарната се подклажда от няколко неща. Първо - огнеборците недоволстват срещу неадекватната, според тях, политика, която води до закриване на районни пожарни служби.

На територията на страната имаме 211 такива, а по проект 12 от тях ще бъдат закрити. Сред тях и тези в курортите Боровец и Пампорово. Така на практика две от трите големи зимни дестинации остават без спешни екипи.

Пред Нова тв от монтанската пожарна по-рано днес казаха, че е недопустимо да се закриват служби като една от нарочените - тази в общинския център Брусарци. Това ще направи времето за пристигане до евентуално горяща къща например - повече от един час. 

Всички пожарникари искат и по-високи заплати, по-добри условия на труд и по-голямо увеличение в бюджета на МВР за следващата година (от обещаните от Владислав Горанов 55 млн., б.р.)

Днес вътрешният министър Валентин Радев излезе при протестиращие и разговаря с тях. Той изслуша всичко набелязано - от проблемите със старите униформи и заплатите, през закриването на регионални служби до нередностите в документацията.

Не мина и без минута мълчание в памет на загиналите.