Първо реално бламиране на лидерката на БСП Корнелия Нинова и ръководството от Националния съвет на партията се размина буквално на 4 гласа на днешното заседание. Социалисти в залата оспориха смисъла, срока на свикване и проекта за дневен ред за заседание на Конгреса на БСП, поискано от "Позитано" 20. Предложение на члена на пленума и бивш депутат Димитър Дъбов насрочването на заседанието на най-висшия партиен орган за 28 октомври изобщо да отпадне от обсъжданията днес не се прие буквално на косъм - 50 души гласуваха "за" идеята му срещу 54, подкрепили ръководството.

В крайна сметка след близо три часа решението е заседание на конгреса на 28 октомври да има, съобщиха от пресцентъра на партията. То ще е с дневния ред, обявен от Нинова - БСП - алтернатива за България, Председателството на Съвета на ЕС - възможност за страната ни и Бюджет 2018 - икономика, доходи, справедливост.

Източници на Клуб Z потвърдиха, че и това решение е минало трудно - с едва 6 гласа превес на позицията на партийното ръководство, споредела от членовете на Националния съвет.

Самото гласуване на дневния ред в началото на Националния съвет днес продължи повече от 40 минути, дори със съмнения, че преброителите при гласуването не си вършат добре работата. Първоначално председателстващ бе Апостол Димитров, но щом се видя, че той не успява да овладее залата, Нинова лично се зае с воденето на дискусията.

Преди това обаче първо Георги Божинов от БСП попита каква е целта на свикването на конгрес в спешен порядък - само след 2 седмици, при това с дневен ред за изработване на "алтернативен бюджет" и занимания с антикорупционното законодателство, но не и с анализ на състоянието на партията. Той обяви, че от 66 частични местни избори, проведени в последните месеци, БСП има 3-4 спечелени и 1 балотаж. На всички останали места резултатите на левицата по думите му са "катастрофа". Той настоя днес или най-късно на нов, специален пленум или на конгрес да се направи анализ на изборните загуби

Георги Божинов (вдясно) бе членът на Националния съвет на БСП, който поде "опозиционния" тон срещу ръководството на партията на заседанието днес.

Божинов заяви, че в рамките на 2 седмици не вижда как ще бъде изработен "алтернативен бюджет" на този, който властта ще внесе за 2018 г. И настоя по-късно пред журналисти, че ако ръководството на БСП не се справи с тази задача, лидерката Нинова "трябва да си ходи". 

"Няма стройна опозиция в БСП - има мислещи хора. Залъгването е изчерпано. Ако няма такъв цялостен бюджет, а само доклад за бюджетната политика на партията, аз ще се произнеса. А ако стане за една седмица, ще се възхитя и ще похваля. В залата няма нито един човек, който да е участвал в писането на бюджета. Къде се пише? На кого е аутсорсван?", каза още Божинов.

Нинова отговори на въпросите му след изказването му в залата с това, че решение за специален пленум за организационни вътрешнопартийни въпроси и анализ на частичните избори вече е приет в плана за работа на Националния съвет на предишно заседание. А решение за писане на алтернативен бюджет било взето и вече било проведено заседание на ръководството с председателите на съветите и комисиите в БСП по секторни политики. Имало и регионални срещи и изработването на документа тече от месец в партията.

Дъбов обаче и след изказването й поиска да разбере какво налага "този форсмажор" за свикване на конгреса, припомняйки че няма спомен до момента някога да е правено подобно нещо. "Освен ако не се налага да се реши някой кадрови въпрос, например избор на председател", както уточни. 

Предложение на Димитър Дъбов (на заден план), с което заседание на Конгреса след 2 седмици със сигурност нямаше да има, не се прие за едва 4 гласа. На пленума бе и "опозиционерът" на Нинова в БСП - пловдивският лидер и бизнесмен Георги Гергов. 

Дъбов нарече проекта за дневен ред на въпросния конгрес: антикорупционно законодателство, алтернативен бюджет и Председателство на Съвета на ЕС, "безумни неща". Работата по въпросния "алтернативен бюджет" би била "да вдигаме шум, който ще се забрави и ще замине". Според него, ако е необходимо да се свика конгрес, той трябва да се занимава с това, че "бяхме размазани" на частичните избори и с кондицията на БСП. 

Явор Куюмджиев пък оспори версията на председателката, че съветите в БСП са решавали да се пише "алтернативен бюджет", защото бюджетите не са работа на опозицията. Идеята била да се предложат конкретни политики в разходната част на финансовата рамка за догодина и да се предложат на обществото (по закон право да подготви и внесе в Народното събрание проект на бюджет има само Министерският съвет - б.р. ).

Заради неразбориите в залата и проблеми при гласуванията и броенето на гласовете на около 40-ата минута Нинова лично иззе воденето на заседанието.

"Ако сме политици, които мислят за реални политики, да направим нормално гласуване, да се съсредоточим в дискусия по същество и с аргументи", заяви тя, след като дълго слуша критиките. 

Залата се поуспокои, а Нинова прочете доклада си за актуалната политическа обстановка и мотивира защо трите най-важни теми в държавата са антикорупционното законодателство и действия, приемането на бюджет за 2018 г. и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС от България, което започва на 1 януари. 

 

Взе се и решение пленумът на БСП да издигне кандидатурата на Сергей Станишев за нов мандат начело на Партията на европейските социалисти. Ако все пак има заседание на конгреса на 28 октомври, то Нинова предлага номинацията да бъде верифицирана и от най-висшия и авторитетен партиен форум. Станишев благодари на съпартийците си във фейсбук:

Друга тема в заседанието на пленума е медийната политика на БСП, състоянието на партийния вестник "Дума" и други медийни проекти на левицата.

 За напрежението в залата допринесе е теснотата й, тъй като салонът на "Позитано" 20 бе "зает" от фестивал на патриотичната антифашиска песен "Чучулиги" и фестивала "Альоша".

 
Очаквайте подробности.