Бързо движещи се пожари, разпалвани от променящи посоката си ветрове принудиха хиляди калифорнийци да се евакуират в събота. Броят на жертвите от един най-смъртоносните пожари в историята на щата достигна най-малко 40 души.

Над 10 000 огнеборци се опитват да потушат 16 големи огнища в районите северно от Сан Франциско. Пожарът е обхванал 86 000 хектара за 7 дни.

Около 100 000 души са напуснали домовете си. 

"Това наистина е една от най-големите трагедии, които Калифорния е преживявала някога. Опустошението е просто невероятно. Никой не би могъл да си представи подобен ужас", каза губернаторът на Калифорния Джери Браун.

Огънят е унищожил около 5700 сгради.

Очаква се ветровете да отслабнат през нощта, но високата температура и сушата, които подхранват пожарите, ще продължат през целия уикенд, прогнозират синоптиците.

Поне дузина винарни в долината Напа и окръг Сонома са разрушени частично или напълно, нанасяйки тежки поражения на винената индустрия и туризъм. 

По данни от вчера 235 души са в неизвестност в окръг Сонома, а развалините на хиляди жилища тепърва ще трябва да бъдат претърсени и броят на жертвите се очаква да расте.