В България се краде собственост с помощта на прокуратурата. Това заяви пред Нова тв бившият премиер Иван Костов. Така той коментира скандала с фирмата "Емко".

"Това, което става с "Емко",  е недопустимо. Участие на държавата в опит за заграбване на собственост. Ако си мислят, че това не го вижда Европа, много се лъжат", заяви Костов.

Според него държавата е отстъпила заради съпротивата на работниците. Костов призова властите да установят в полза на кого се краде собственост по този казус, но отбеляза, че става дума за олигархичен кръг.

"Ние сме страна, в която собствеността е уязвима", обобщи бившият премиер.

Според него Бойко Борисов се опитва публично да успокои страстите, но какво става зад кадър - за това може само да се спекулира. Костов смята, че конфликът между институциите сега, когато ни предстои председателство на Съвета на ЕС, е нежелан.

"Ще докажем тезата на Кремъл, че България не е за ЕС, а е част от руския свят", предупреди Костов.

Според него може да се види план за дискредитиране на България.

"Има достатъчно сили, които биха го желали. Това са интересите на Кремъл, на руското държавно ръководство. То е в конфликт с ЕС и се отбранява, като се опитва да разбие ЕС", обясни бившият премиер.

Според него сред политиците няма искрени привърженици на идеята за излизане на България от ЕС. Българското общество обаче е подложено на пропагандна агресия, която го убеждава "в правотата на политиката на г-н Путин".

"Тези нагласи се споделят от значителна маса от българското население", каза Костов.

И посочи себе си като пример за втълпена на хората "гигантска лъжа".

"80% хората повярваха, че аз съм собственик на половин България. Не съм взел и пирон от приватизацията", заяви Костов.

Като пример за друга лъжа той посочи твърденията, че Западът е агресор срещу Русия.

"Не мога да осъдя всички, които са ме клеветили и набеждавали. Много лесно поръчки могат да изпълняват хора, които не знаят какво правят", коментира Костов.

И допълни, че в политиката отиват хора, които не могат да успеят в частния бизнес. Така в частния бизнес се струпва интелектуалната мощ на страната, а "пролетариатът се оказва в политическата класа и администрацията"

Костов коментира и последните скандали с роднински назначения.

"Всички сме братовчеди придобива буквален смисъл", припомни той една от своите най-известни фрази.

Костов посочи, че подобни назначения има дори в президентската администрация, включитено отнасящи се до съпругата на президента.

"Кои са му съветници на нашия президент - негови познати, близки от военната му кариера", каза Костов.

И допълни:

"Аз се пазих от такива назначения. Тогава имах живи 28 братовчеди, с нито един от тях не съм провел телефонен разговор. Никой не е получил нищо, не е участвал в приватизация. Даже ги поизгониха от работата, която заемаха. За да влезе човек в политиката, трябва да бъде подкрепян от семейството си".

Костов обясни, че когато е бил премиер, имал тази подкрепа, но вече я нямал. Дори съпругата му Елена Костова го предупреждавала да внимава какво говори, когато дава интервюта, защото семейството му платило огромна цена.

"Не мога да кажа, сега вече нямам тази смелост, трябва да имаш излишък от сили".

Това отговори Костов на въпрос дали отново би влязъл в политиката. И допълни, че не би посъветвал никого от семейството си да го прави.

Според бившия премиер в момента рисковете за разпадане на ЕС са много високи и шансът това да се случи е 50%. Той посочи, че след Брекзит и референдума в Каталуня разграничението на страните от ядрото и периферията става все много осезаемо. А България е в крайния ъгъл на периферията.