На 8 лица от Русе са повдигнати обвинения и са задържани за срок до 72 часа. 7 от тях са обвинени за участие и създаване на организирана престъпна група, която се е занимавала, от началото на 2015 година до вчерашното им задържане, с рекет. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от "Фокус". Тя коментира проведената вчера специализирана полицейска операция в Русе.

В събота още от ранните часове на деня служители на ГДБОП претърсваха заложни къщи и обекти, собственост на брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия, в Русе. Илия Стоилов също беше арестуван. Общо десет души бяха задържани по разследване за организирана престъпна група за рекет и наркотици. При акцията са били открити наркотични вещества.

"Осмото задържано лице е жена, на която е повдигнато обвинение, заедно с 4-ма от участниците в групата, за отвличане и последващо изнудване. Отвличането е извършено на 30 март 2015 г., а отвлеченият е служител на фирмата на ръководителя на групата, тъй като е бил подозиран за кражба. Впоследствие, като е използвана сила и заплаха, е принуден да поеме имуществено задължение – да подпише запис на заповед на стойност 100 000 лева", уточни Арнаудова.

Тя подчерта, че във вчерашния ден са извършени 21 разпознавания на лица. Разпитани са 15 лица, двама от които с тайна самоличност. Извършени са 15 претърсвания в заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили. Направени са и 6 лични обиска на лица.

"При тези следствени действия са открити: 4 броя метални палки; 3 пистолета, от които боен, 1 газов и един преработен от газов в боен. Открита е и една електрошокова палка, 107 патрона, 2 бр. ножове и артилерийски гръм, което представлява 400 г тротил", изброи Арнаудова.

Днес се очаква Специализираната прокуратура да поиска от Специализирания наказателен съд задържането под стража и на 8-те лица. Ръководител на групата е Илия Стоилов, който при отвличането е действал като подбудител.

"Вчера веднага извиках Георги Стоилов и разговаряхме. Каза ми, че това е набеждаване и няма нищо общо."

Това коментира по случая лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНР. Решение за това каква ще бъда съдбата на депутата ще бъде взето във вторник от Изпълнителното бюро и от парламентарната група.

Попитана дали Стоилов може да си подаде оставката като Делян Добрев (ГЕРБ), Нинова отговори:

"Не давайте точно този пример за най-чистата борба с корупцията. Това беше театър, как той си хвърля оставката, как другите го молят да се върне".

Днес стана ясно, че синът на директора на КАТ-Русе Михаил Манов – Мануел също е сред задържаните при вчерашната спецакция на ГДБОП, по информация на бТВ.