Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит навършва днес 72 години. Навръх рождения си ден той участва в освещаването на нов храм в столицата, посветен на Светия и животворящ кръст Господен, на Кръста в столичния квартал "Лозенец".

Патриарх Неофит оглави първата Света литургия, която беше отслужена в новоизградения храм след неговото освещаване. В службата се включиха и митрополити от Светия синод на БПЦ, епископи и свещеници. 

След това, по традиция,беше отслужен и молебен за Неофит.

Храмът, който е посветен на "Въздвижението на Светия кръст Господен", се намира в столичния кв. "Лозенец", в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне - Спасовден, софиянци издигат кръст в памет на Освобождението на България.

Заради високото място, на което се е намирал кръстът и заради незастроената по онова време околност, паметникът се е виждал отдалече. След неколкократно местене, до преди дни, каменният кръст, обявен за паметник на културата, се е съхранявал в близкия храм "Преображение Господне". Сега той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. - до олтара на новопостроения храм.