Ad Config - Website header

 

Article_top

Обединението на демократичната общност около ДСБ и "Да, България" не е славен, но е необходим акт. То е от същия характер като решението на онзи, който сам си счупил прозорците на къщата, да ги смени, преди да дойде зимата. Умно решение, но не и повод за особена гордост.

Христо Иванов и генерал Атанас Атанасов направиха своя анонс за смяната на стъклата. Сега остана да не ги изпотрошат при монтажа. Доброто дотук е, че изглежда са осъзнали предимствата на здраво слепения стъклопакет пред единичните маджуносани крила.

Санирането на демократичната десница ще трябва да стане изключително със средства на клиента обаче. Правителството и присъдружните му медии не само няма да финансират и подкрепят операцията със специална програма, но и активно ще я саботират. Саботажът ще включва презрително мълчание, ехидни забележки за качеството на дограмата и хвърляне на камъни по нея от случайни минувачи. Някои от тези камъни може да дойдат и отвътре.

Малцина също така ще са склонни да дадат кредит за тази операция в самото ѝ начало. Затова ще са нужни и много усилия, и търпение. Но санирането не бива да се точи месеци – толкова много търпение никой вече няма. Иванов и Атанасов говорят за година и половина до изборите за европейски парламент – това е прекалено дълъг хоризонт и те трябва да са готови с ремонта много по-рано.  

СТАРИ И НОВИ КАПАНИ

Капаните пред обединението са такъв тип псевдодилеми, които уж го поставят пред невъзможен избор. Която и страна от дилемата да избере, обединението ще сгреши, независимо дали е с шапка или е гологлаво:

1. Ляво-десен капан

Новото обединение ще бъде вкарано веднага в обяснителен режим дали е достатъчно дясно. Отговорите, които лидерите засега дават на този въпрос, не успяват да го затворят. Или се твърди, че лявото и дясното са загубили своето значение у нас (което е частично вярно), или се налагат понятия като „демократична общност“, които са коректни, но са прекалено мъгляви, абстрактни и беззъби.

Идентификацията по оста ляво-дясно е важна, защото огромното мнозинство от хората се ориентира по нея. Подобна идентификация спестява и многословни обяснения. В този смисъл най-точно и икономично би било обединението да се позиционира в център-дясното, като Да, България е по-центристката, а ДСБ – по-дясната формация. Подобно деление не би създавало нерешими пречки и напрежения, особено ако още в самото начало стане ясно по кои въпроси двете организации са съгласни да не са съгласни. Нещо повече, това определение е вярно в българския контекст, където център-дясното е про-европейско, про-демократично и реформаторски настроено по отношение на съдебната система и борбата с корупцията.

2. Консервативно-либерален капан

По същия начин стои и въпросът с избора между консервативно и либерално. ГЕРБ напоследък инвестира в идеологически консервативни институти и говорители, но не с цел сам да се позиционира в консервативния спектър, а да внася идеологически смут сред евентуални конкуренти в дясното. И наистина, самата идея, че Борисов е повече консерватор, отколкото либерал, е философско-антропологически оксиморон. Това не пречи на Борисов да провежда (чрез проксита) леки идеологически диверсии с цел да постави опонентите си в ъгъла – „а вие сега либерали ли сте, или консерватори?“.

Разбира се, като оставим ГЕРБ настрана, в Европа има възраждане на един консерватизъм от „патриотичен“ тип, чиито изразители са Орбан, Льо Пен и АфД. Но идеята ДСБ и Да, България да избират между Орбан и Меркел, да са между Макрон и Сидеров е просто абсурдна. В крайна сметка и двете формации са доста по-центристки. В тях има много консерватори, но те са от типа на Бърк, Оукшот и Скрътън, а не съмишленици на Фарадж, Джамбазки и крайната десница в Европа.

В този смисъл дилемата либерали-консерватори пред дясното обединение е фалшивка, тиражирана с цел то просто да не се състои.

3. Капанът „Пеевски“

Тъй като ГЕРБ в третия си мандат се превърна в откровено про-Пеевска формация, най-лесният начин дясното обединение да се идентифицира е като „не-Пеевска десница“. Но подобна персонализация би била грешка, изключително удобна точно за опонентите и враговете на дясното обединение. Те са тези, които искат да сведат всичко до личностен конфликт, те са тези, които обясняват всичко в българската политика с два „клана“, две „олигархически групи“ и пр.

ГЕРБ отдавна се адаптира към персонализираната среда. За да оцелеят, те от време на време си позамиват ръцете, лицето и огледалото, като кажат, че „Пеевски си е тръгнал“, или като върнат лиценза на някое оръжейно предприятие.

В този смисъл, вместо да персонализира политическата си идентификация като „анти-Пеевска“ или „анти-Борисов“ (разликите между двете опции са по-скоро естетически), дясното обединение трябва да се придържа към важните си структурни и принципни аргументи. Основното е, разбира се, моделът на управление през последните десетина години, условно наричан „КОЙ“. Но тъй като и това е вече клише, добре е десните да са винаги конкретни и да назовават нещата точно:

– пленената, захваната държава, чиито институции се използват за уреждане на частни интереси;
– безконтролността на прокуратура, чиято уредба и Венецианската комисия вече определя като куриоз в Европа;
– „независимите регулатори“, които бездействат, когато е нужно, а се месят, когато не трябва, и по този начин се стига до необосновани печалби за монополистите и сриване на банки като КТБ;
– самата неразплетена афера „КТБ“, която е рекламната витрина на модела на управление;
– токсичната медийна среда, при която повечето медии търгуват медиен комфорт за правителството срещу протекции от управляващите;
– натоварването на най-бедните със сериозна данъчна тежест заради липсата на необлагаем минимум;
– шикалкавенето по отношение на казуси като „Белене“ и остатъците от „Южен поток“, поради което държавата продължава да налива милиарди и да се ангажира за още повече разходи в бъдеще, без да са ясни обществените ползи от всички тези начинания;
– по-бавното икономическо развитие (в сравнение с преки конкуренти като Румъния) и липсата на чуждестранни инвестиции заради липсата на доверие в страната;
– разкраченото положение на правителството по въпроси като санкциите срещу Русия….

Този списък може и трябва да бъде продължен и той е истинската задача пред обединениeто в дясно. Персонализацията на политиката не трябва да води до отклоняване от нея.

4. Коалиционен-опозиционен капан

„Ще се коалирате ли с ГЕРБ щом сте в център дясното“ – ще е първият въпрос, който присъдружната правителствена преса ще отправи към дясното обединение. Ако оттам кажат, че няма да се коалират при никакви обстоятелства, ще ги обявят за ирелевантна секта, която може да е шумна, но не пречи на властта. Ако кажат пък, че ще се коалират, ще ги обвинят в безпринципност.

Всяка партия и коалиция е създадена с цел да управлява, да приложи идеите си на практика. Десните не трябва да се хващат в капана, че целта им е да са винаги в опозиция – това ги прави да изглеждат неефективни мърморковци и отблъсква гласоподаватели. Така че, за да избегнат подобни капани, те трябва да са готови да управляват с партии, които споделят горепосочените идеи, до момента, до който партньорите се придържат към тях.

5. Капанът „Реформаторски блок“

В този смисъл грешката на РБ не беше, че влезе в правителството с ГЕРБ, а че не излезе единен от него, когато ГЕРБ провалиха конституционната реформа през декември 2015 г. (Тук може да се спори дали декември 2015 г. е била най-подходящата дата за излизане – „историческият компромис“ преди това беше друг възможен, по-ранен момент. Но така или иначе, общият аргумент остава валиден.)

Участието във властта не трябва да се подценява – то е централната (инструментална) ценност в партийната политика, която дава възможност на една формация да реализира идеите си. За тази цел могат и трябва да бъдат правени компромиси, но разбира се, в границите на основните принципи. Когато те се нарушат, излизането от властта е задължително. Тук РБ се провали и с право трябва да бъде критикуван. Но заради този опит десните не бива да се отказват от бъдещи възможности да управляват в коалиция по принцип. Просто трябва да са достатъчно единни и ефективни в защитата на собствените си идеи – участието във властта или опозицията са просто инструменти за преследване на тази цел. 

***
В заключение, голяма част от избирателите в център-дясно са изнервени от липсата на ефективно собствено представителство. От една страна, на тях им е омръзнало страната да тъне в заблатената шуробаджанашка уютност, станала хранителна среда на привилегировани, всеядни хипопотами. От друга страна, тези избиратели не искат неефективно представителство от рода на дискусионен клуб, философски кръжок или общество за наблюдение на грабливите птици. Дясното обединение трябва да избегне и шуробаджанашката опасност (опитът на РБ показа, че и тези изкушения не са му чужди), и опасността да се превърне във фейсбук група или чат. Затова са нужни не коментари и бабуване как работата да стане. Още по-малко са нужни коментари от рода на това защо тя няма да стане по принцип. Тази работа – с всичките ѝ организационно-практически детайли – просто трябва да се свърши най-накрая. 

Защото и на всеки философ е ясно, че добрата къща има нужда от прозорци. 

Анализът на Даниел Смилов е публикуван в Портал "Култура" под заглавие "Обедиението в дясно"

 

Обединението на демократичната общност около ДСБ и "Да, България" не е славен, но е необходим акт. То е от същия характер като решението на онзи, който сам си счупил прозорците на къщата, да ги смени, преди да дойде зимата. Умно решение, но не и повод за особена гордост.

Христо Иванов и генерал Атанас Атанасов направиха своя анонс за смяната на стъклата. Сега остана да не ги изпотрошат при монтажа. Доброто дотук е, че изглежда са осъзнали предимствата на здраво слепения стъклопакет пред единичните маджуносани крила.

Санирането на демократичната десница ще трябва да стане изключително със средства на клиента обаче. Правителството и присъдружните му медии не само няма да финансират и подкрепят операцията със специална програма, но и активно ще я саботират. Саботажът ще включва презрително мълчание, ехидни забележки за качеството на дограмата и хвърляне на камъни по нея от случайни минувачи. Някои от тези камъни може да дойдат и отвътре.

Малцина също така ще са склонни да дадат кредит за тази операция в самото ѝ начало. Затова ще са нужни и много усилия, и търпение. Но санирането не бива да се точи месеци – толкова много търпение никой вече няма. Иванов и Атанасов говорят за година и половина до изборите за европейски парламент – това е прекалено дълъг хоризонт и те трябва да са готови с ремонта много по-рано.  

СТАРИ И НОВИ КАПАНИ

Капаните пред обединението са такъв тип псевдодилеми, които уж го поставят пред невъзможен избор. Която и страна от дилемата да избере, обединението ще сгреши, независимо дали е с шапка или е гологлаво:

1. Ляво-десен капан

Новото обединение ще бъде вкарано веднага в обяснителен режим дали е достатъчно дясно. Отговорите, които лидерите засега дават на този въпрос, не успяват да го затворят. Или се твърди, че лявото и дясното са загубили своето значение у нас (което е частично вярно), или се налагат понятия като „демократична общност“, които са коректни, но са прекалено мъгляви, абстрактни и беззъби.

Идентификацията по оста ляво-дясно е важна, защото огромното мнозинство от хората се ориентира по нея. Подобна идентификация спестява и многословни обяснения. В този смисъл най-точно и икономично би било обединението да се позиционира в център-дясното, като Да, България е по-центристката, а ДСБ – по-дясната формация. Подобно деление не би създавало нерешими пречки и напрежения, особено ако още в самото начало стане ясно по кои въпроси двете организации са съгласни да не са съгласни. Нещо повече, това определение е вярно в българския контекст, където център-дясното е про-европейско, про-демократично и реформаторски настроено по отношение на съдебната система и борбата с корупцията.

2. Консервативно-либерален капан

По същия начин стои и въпросът с избора между консервативно и либерално. ГЕРБ напоследък инвестира в идеологически консервативни институти и говорители, но не с цел сам да се позиционира в консервативния спектър, а да внася идеологически смут сред евентуални конкуренти в дясното. И наистина, самата идея, че Борисов е повече консерватор, отколкото либерал, е философско-антропологически оксиморон. Това не пречи на Борисов да провежда (чрез проксита) леки идеологически диверсии с цел да постави опонентите си в ъгъла – „а вие сега либерали ли сте, или консерватори?“.

Разбира се, като оставим ГЕРБ настрана, в Европа има възраждане на един консерватизъм от „патриотичен“ тип, чиито изразители са Орбан, Льо Пен и АфД. Но идеята ДСБ и Да, България да избират между Орбан и Меркел, да са между Макрон и Сидеров е просто абсурдна. В крайна сметка и двете формации са доста по-центристки. В тях има много консерватори, но те са от типа на Бърк, Оукшот и Скрътън, а не съмишленици на Фарадж, Джамбазки и крайната десница в Европа.

В този смисъл дилемата либерали-консерватори пред дясното обединение е фалшивка, тиражирана с цел то просто да не се състои.

3. Капанът „Пеевски“

Тъй като ГЕРБ в третия си мандат се превърна в откровено про-Пеевска формация, най-лесният начин дясното обединение да се идентифицира е като „не-Пеевска десница“. Но подобна персонализация би била грешка, изключително удобна точно за опонентите и враговете на дясното обединение. Те са тези, които искат да сведат всичко до личностен конфликт, те са тези, които обясняват всичко в българската политика с два „клана“, две „олигархически групи“ и пр.

ГЕРБ отдавна се адаптира към персонализираната среда. За да оцелеят, те от време на време си позамиват ръцете, лицето и огледалото, като кажат, че „Пеевски си е тръгнал“, или като върнат лиценза на някое оръжейно предприятие.

В този смисъл, вместо да персонализира политическата си идентификация като „анти-Пеевска“ или „анти-Борисов“ (разликите между двете опции са по-скоро естетически), дясното обединение трябва да се придържа към важните си структурни и принципни аргументи. Основното е, разбира се, моделът на управление през последните десетина години, условно наричан „КОЙ“. Но тъй като и това е вече клише, добре е десните да са винаги конкретни и да назовават нещата точно:

– пленената, захваната държава, чиито институции се използват за уреждане на частни интереси;
– безконтролността на прокуратура, чиято уредба и Венецианската комисия вече определя като куриоз в Европа;
– „независимите регулатори“, които бездействат, когато е нужно, а се месят, когато не трябва, и по този начин се стига до необосновани печалби за монополистите и сриване на банки като КТБ;
– самата неразплетена афера „КТБ“, която е рекламната витрина на модела на управление;
– токсичната медийна среда, при която повечето медии търгуват медиен комфорт за правителството срещу протекции от управляващите;
– натоварването на най-бедните със сериозна данъчна тежест заради липсата на необлагаем минимум;
– шикалкавенето по отношение на казуси като „Белене“ и остатъците от „Южен поток“, поради което държавата продължава да налива милиарди и да се ангажира за още повече разходи в бъдеще, без да са ясни обществените ползи от всички тези начинания;
– по-бавното икономическо развитие (в сравнение с преки конкуренти като Румъния) и липсата на чуждестранни инвестиции заради липсата на доверие в страната;
– разкраченото положение на правителството по въпроси като санкциите срещу Русия….

Този списък може и трябва да бъде продължен и той е истинската задача пред обединениeто в дясно. Персонализацията на политиката не трябва да води до отклоняване от нея.

4. Коалиционен-опозиционен капан

„Ще се коалирате ли с ГЕРБ щом сте в център дясното“ – ще е първият въпрос, който присъдружната правителствена преса ще отправи към дясното обединение. Ако оттам кажат, че няма да се коалират при никакви обстоятелства, ще ги обявят за ирелевантна секта, която може да е шумна, но не пречи на властта. Ако кажат пък, че ще се коалират, ще ги обвинят в безпринципност.

Всяка партия и коалиция е създадена с цел да управлява, да приложи идеите си на практика. Десните не трябва да се хващат в капана, че целта им е да са винаги в опозиция – това ги прави да изглеждат неефективни мърморковци и отблъсква гласоподаватели. Така че, за да избегнат подобни капани, те трябва да са готови да управляват с партии, които споделят горепосочените идеи, до момента, до който партньорите се придържат към тях.

5. Капанът „Реформаторски блок“

В този смисъл грешката на РБ не беше, че влезе в правителството с ГЕРБ, а че не излезе единен от него, когато ГЕРБ провалиха конституционната реформа през декември 2015 г. (Тук може да се спори дали декември 2015 г. е била най-подходящата дата за излизане – „историческият компромис“ преди това беше друг възможен, по-ранен момент. Но така или иначе, общият аргумент остава валиден.)

Участието във властта не трябва да се подценява – то е централната (инструментална) ценност в партийната политика, която дава възможност на една формация да реализира идеите си. За тази цел могат и трябва да бъдат правени компромиси, но разбира се, в границите на основните принципи. Когато те се нарушат, излизането от властта е задължително. Тук РБ се провали и с право трябва да бъде критикуван. Но заради този опит десните не бива да се отказват от бъдещи възможности да управляват в коалиция по принцип. Просто трябва да са достатъчно единни и ефективни в защитата на собствените си идеи – участието във властта или опозицията са просто инструменти за преследване на тази цел. 

***
В заключение, голяма част от избирателите в център-дясно са изнервени от липсата на ефективно собствено представителство. От една страна, на тях им е омръзнало страната да тъне в заблатената шуробаджанашка уютност, станала хранителна среда на привилегировани, всеядни хипопотами. От друга страна, тези избиратели не искат неефективно представителство от рода на дискусионен клуб, философски кръжок или общество за наблюдение на грабливите птици. Дясното обединение трябва да избегне и шуробаджанашката опасност (опитът на РБ показа, че и тези изкушения не са му чужди), и опасността да се превърне във фейсбук група или чат. Затова са нужни не коментари и бабуване как работата да стане. Още по-малко са нужни коментари от рода на това защо тя няма да стане по принцип. Тази работа – с всичките ѝ организационно-практически детайли – просто трябва да се свърши най-накрая. 

Защото и на всеки философ е ясно, че добрата къща има нужда от прозорци. 

Анализът на Даниел Смилов е публикуван в Портал "Култура" под заглавие "Обедиението в дясно"

Коментари

Предълъг анализ на нещо толкова простичко.

Докато т.нар. "демократична десница" не предложи работещи решения за основните социално-икономически проблеми в страната, тя ще си остане периферна и бутикова политическа платформа. За мен работещи решения на този етап предлагат единствено от БСДД.

Какви решения? Дайте да

Какви решения? Дайте да приватизираме? Ми то нищо не остана! На кого продадоха приватизируемото? Аааа, пак на същите, против които реват от сутрин до вечер?
Как Евгений Дайнов, Иван Кръстев, Росен Плевнелиев, Огнян Минчев, Иво Прокопиев станаха "демократична десница" ??? Че те всички са с потекло от ЦК на БКП! А Гаргамел сигурно е бил вербуван от КГБ, после и от хамериканците, за по-сигурно...
Какво като има две общини в София с мания за изключителност? Дали има разлика в тези общини, в сравнение с имитиращия продукт на Герб? Бих казал, че също толкова на нищо не приличат !!!

...

За БСДД - директна демокрация по швейцарски модел, безусловен базов доход за всеки български гражданин на територията на страната ни, енергийно-ефективна икономика. Има и още.

Колкото до другите Ви аргументи - имате основания за тях, колега.
Petyo9's picture
Petyo9
Petyo9

Верний читателю,

Ще си позволя да отбележа, че твоето из`окване ясно показва дефицита ти на информация. В този случай ти се явяваш част от представителната извадка на българският народ, който гласува по симпатия, не с главата а със сърцето си. Без да е прочел ни една предизборна платформа. Защото ако беше прочел поне една, щеше да прочетеш и другите - поне на основните политически претенденти. Така щеше да си "забелязъл", че отдавна десницата предлага прагматични ефективни решения, нямащи нищо общо с такива фантасмагории като директна демокрация по швейцарски модел, още пък по-малко с идиотизма за безусловен минимален доход. Никой обаче не го еня и никой не се интересува, а после се из`оква, че "...докато не предложи..." и т.н. Оправдайте ника си г-н Верни читателю! Четете повечко! ЧЕТЕТЕБЕ!!!!

Аз мога да ви го кажа без

Аз мога да ви го кажа без толкова излишно бърборене: НИКОГА повече няма да съставите правителство. Вероятно и в парламент повече няма да влезете.
Не, не съм Путин. Нито Путин ми плаща. Просто виждам какво оставихте след себе си. БСП има още баби в запас, но и те ще ви последват.
Сбогом.
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Очевидно си неспособен да видиш нещата в перспектива

Нима не виждаш как рейтинга на ГЕРБ спада ежечасно?

Определено го виждам как

Определено го виждам как спада.
Но това не отваря врата за вас/ тях
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Защо мислиш така?

Нима мислиш, че хората отново ще гласуват за БСП/ДПС?

Не, но и за вас няма да

Не, но и за вас няма да гласуват. Комплексът за незаменимост свали още Костов преди 16 години !!!

Кой каза - паважни анархисти.

Кой каза - паважни анархисти. Аз и лично познавам анархисти, прилепили се към Ура България.
Няма как да се наричате десни, разберете. Не лъжете никого, лъжете себе си, че лъжете някого. Отворете някой по-традиционен десен форум, например на Дневник
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Паважните секти анархисти демократична десница?

Му-ха-ха-ха! Ще санираме комуналното общежитие на умните и гнусливите! Но къде останаха Гейос и другите два файтона? Кой ще мие стъклопакета и ще проверява за изрязани нокти и чисти уши?
10 стинки's picture
10 стинки
10 стинки

дерзай ве!

Който търси - намира. Само да е демокрация.
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Пишете глупави коментари из форумите и....

...се мислите за много хитри, а мафиотите хем ви командорят, хем ви изстискват като лимони!
Живейте си в калта и смратта на БСП/ДПС/ГЕРБ и им се радвайте на умнотиите!
kate pate's picture
kate pate
analyse this

6 неща да обещаят и печелят моя глас

1. Въвеждане на винетка за софийските улици с цена не по малко от 1000 лв. Годишно. Винетка се изисква и за паркирани в София автомобили.

2. Конфискация и незабавно рециклиране на автомобили и мотори с недопустимо ниво на вредни газове и шум.

3. Полицай извършил престъпление се наказва десетократно по тежко от обикновен престъпник.

4. Съдебно дело не може да продължи повече от 6 месеца. Ако не е приключено в рамките на 6 месеца, отговорните магистрати се наказват с глоба по една месечна заплата. При повторно нарушение 2 заплати, при трето - 3 заплати и т.н.

5. Промяна на НПК - при 3-то извършено умишлено престъпление, независимо от тежестта на престъпленията, наказанието е 30 години затвор. Безапелационно.

6. Тотално видеонаблюдение, в големите градове, включително и на пешеходните зони и инсталиране на безплатни паник-бутони свързани с полицията на всички пенсионери живеещи в селата.

Това е като за начало имам още 94 точки за по нататъка.
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Ти на това твоето демокрация ли му казваш?

Ми то си е чиста форма на диктатура!
Vavommumma Vavommumma's picture
Vavommumma Vavo...
Vavommumma

eqggfxzkxt

ahhgbjajcqizvsqsiawf

http://sascha.strangled.net/showthread.php?tid=4599&pid=38219#pid38219
http://www.descraft.com.ar/Foro/viewtopic.php?pid=107108#p107108
http://drohnen-marktplatz.com/viewtopic.php?f=3&t=486230&p=679562#p679562
http://bbs.daxgame.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1010657&extra=
http://fluxmc.xyz/showthread.php?tid=24&pid=24657#pid24657

takheilnln

xwyqnxsitqvdsvhljueg

http://indexed.124.mannlist.com/viewtopic.php?f=10&t=34159654&p=30701504#p30701504
http://bbs.ehomie.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1580&pid=2988&page=1&extra=
http://freezrp.com/forums/viewtopic.php?pid=16606#p16606
todoBreelt todoBreelt's picture
todoBreelt todo...
todoBreelt

rpvrknqpgj

nloffwfguvnrqqonlxmw

http://kenshonetwork.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=711780
http://www.humanthebook.com/humanforum/viewtopic.php?f=12&t=67214&p=114623#p114623
http://igrowood.ru/forum/index.php?topic=95183.new#new
Marvinreump Marvinreump's picture
Marvinreump Mar...
Marvinreump

Интересные новости

Приветствую!
Нашел Прикольные новости на этом сайте: http://agentmdk.ru :
http://agentmdk.ru/foto-prikoly-interesnoe/2473-luchshiy-otel-azerbaydzhana.html [b] Лучший отель Азербайджана [/b]
[url=http://agentmdk.ru/foto-prikoly-interesnoe/226-kak-izmenitsya-mir-esli-ischeznut-pchely.html] Как изменится мир, если исчезнут пчелы [/url]
http://agentmdk.ru/foto-prikoly-interesnoe/2600-zodiakalnye-monstry.html
http://agentmdk.ru/foto-prikoly-interesnoe/2094-pylnaya-i-ne-denezhnaya-rabota-dlya-zhenschin.html

eqrznbcxrv

cezchhddpdyakzekjhlz

http://forum-r-cycling.com/viewtopic.php?f=5&t=258959&p=489916#p489916
http://indexed.124.mannlist.com/viewtopic.php?f=10&t=35365248&p=30702298#p30702298
http://forum.fucklacrise.com/viewtopic.php?f=2&t=1530937
http://www.caramel-box.com/bbs/viewtopic.php?f=3&t=77936&sid=861cebf5ccb151539971442e7c864442
http://www.lineageforum.ru/showthread.php?p=892661#post892661
http://www.humanthebook.com/humanforum/viewtopic.php?f=12&t=67214&p=114601#p114601
Vavommumma Vavommumma's picture
Vavommumma Vavo...
Vavommumma

wtpqbeijex

ltuzzjjrdlyxelinjkpe

http://forum.cofe.ru/newreply.php?do=newreply&p=14018701www.pleasurepoison.biz/forums/showthread.php?p=1%20%5Doucoaz
http://w.533.com.tw/viewthread.php?tid=3707798&extra=
http://ddc.jeunes-socialistes.fr/viewtopic.php?f=11&t=200538
http://xn--b1afanck1amhe.xn--p1ai/club/viewtopic.php?f=6http://zubnoi.com.ua/posting.php%3fmode=reply&f=59&t=10
http://forum.zevering.eu/viewtopic.php?f=3&t=341915&p=577110#p577110
Vavommumma Vavommumma's picture
Vavommumma Vavo...
Vavommumma

kfmvyqgoes

zvqznjeieilsvxiokitm

http://igrowood.ru/forum/index.php?topic=95203.new#new
http://www.ladforums.com/showthread.php?tid=324&pid=64569#pid64569
http://jxp007.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=7413&extra=
http://xn--b1afanck1amhe.xn--p1ai/club/viewtopic.php?f=6http://vidvox.com/forums/posting.php%3fmode=reply&f=59&t=10
http://mta.advanced-gaming.org/lspd/index.php/topic,223950.new.html#new
http://archangelvideo.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=386595

hxknklhvwm

byidfljoabvowhwgtyyy

http://videogame-reviews.net/viewtopic.php?f=10&t=35364931&p=30701124#p30701124
http://buggamezz.com/showthread.php?tid=62291
http://cpaknights.com/showthread.php?tid=102464&pid=295185#pid295185
http://bebekmamasi.gen.tr/viewtopic.php?pid=473762#p473762
todoBreelt todoBreelt's picture
todoBreelt todo...
todoBreelt

augihcmdvf

zewdolkxkxseneorvjdf

http://csro.us/showthread.php?tid=18671&pid=35688#pid35688
http://istanbulinternationalschools.org/forum/viewtopic.php?f=8&t=411237
http://xn--b1afanck1amhe.xn--p1ai/club/viewtopic.php?f=6http://67.227.203.156/forums/posting.php%3Fmode=reply&f=59&t=10
http://forum.bfc-css.com/viewtopic.php?f=3&t=379415
Vavommumma Vavommumma's picture
Vavommumma Vavo...
Vavommumma

hruubkhrly

ecjxhwakkbpyibwlfenw

http://www.lineageforum.ru/showthread.php?p=892625#post892625
http://onedirection.wek.co.il/viewtopic.php?f=8&t=65704
http://forum.bg-alushta.ru/showthread.php?tid=231244&pid=561144#pid561144
http://forum.tusovator.ru/index.php?showtopic=2815&st=144640&gopid=394758&#entry394758
http://r16game.ru/index.php?/topic/10395-gjtuegeris/page-459#entry129162
http://hifacup.altervista.org/forum/Thread-add-comment-diflucan?pid=30404#pid30404
Vavommumma Vavommumma's picture
Vavommumma Vavo...
Vavommumma

qbductpnwc

atoypandfnyqxnrrkjqt

http://squirtlesquadsociety.com/forums/showthread.php?tid=16459&pid=31223#pid31223
http://bbs.rosena.com.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=1294826&extra=
http://ww.videogame-reviews.net/viewtopic.php?f=10&t=34191902&p=30701263#p30701263
MathewCrymn MathewCrymn's picture
MathewCrymn Mat...
MathewCrymn

Universe of goods - Best goods from universe!

Universe of goods - Best goods from universe!
[url=http://onlyforyou.pro/]More info![/url]

twkpqjqgnu

cbbjlrpblthkxalaxudj

http://theproudtraveler.com/foro/viewtopic.php?f=36&t=11507&p=435214#p435214
http://kow-foundry.com/forums/index.php?topic=73099.new#new
http://www.descraft.com.ar/Foro/viewtopic.php?pid=107164#p107164
http://edmproduction.net/viewtopic.php?f=22&t=802&p=33266#p33266
http://www.pinkpowerrangersracing.co.uk/showthread.php?tid=15807&pid=70673#pid70673

cwkgyjmxaf

cbcotkshnuddriptvokf

http://veryfr.free.fr/forum.php?mod=viewthread&tid=400933&extra=
http://sombre-etreinte.com/viewtopic.php?f=8&t=358458
http://forum.natalie-tours.ru/index.php?topic=441412.new#new
http://imdbcommunity.com/community/viewtopic.php?f=36&t=417913
http://tnavr.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=102446
http://mipomnim.kz/forum/viewtopic.php?f=41&t=58515

emkovssxut

syxnxgzzrkxjuvrnhccc

http://forum.mannlist.com/viewtopic.php?f=10&t=34057690&p=30700795#p30700795
http://readingskills.freehostia.com/phpbb3/viewtopic.php?f=1&t=11947&p=32029#p32029
http://tnavr.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=102438
http://119.46.144.74/cmf_webboard/index.php?topic=347927.new#new

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията