Бившият шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) и настоящ изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев заяви, че няма никакъв шанс банката да фалира. Мавродиев получи такива обвинения заради това, че като шеф на КФН не е предотвратил фалита на КТБ.

"Атаките, че ББР е следващата КТБ, са фалшиви внушения. Банката за развитие има забележителни резултати - при 2 млрд. лв. активи има 44 млн. лева печалба, което е много висок резултат. Тя е с най високия кредитен рейтинг в България, не генерира депозити на граждани и няма риск от фалит тип КТБ. Това е много добре изглеждаща финансова институция", обясни Мавродиев пред Канал 3.

И допълни, че такава банка по правило не може да фалира, защото е собственост на държавата. Мавродиев каза още, че в момента се прави анализ за състоянието на ББР и след като той е готов, ръководството ще даде пресконференция. Очаква се на нея да се даде информация кои са фирмите и физическите лица, които са взели най-големи кредити.

Изборът на Мавродиев беше остро критикуван от "Да, България", ДСБ, ДЕОС, "Зелените" и БЗНС. Според формациите това ще доведе до нов провал на правителството и БНБ. В обща позиция те призоваха правителството да промени решението за назначаване на Мавродиев. БНБ обаче все пак одобри кандидатурата му. Тя дойде от Министерството на икономиката, което смени финансовото като принципал на банката.