Най-младият министър-председател в Европа вече е известен след парламентарните избори в Австрия днес. Това е Себастиан Курц, 31-годишният външен министър на страната и лидер на Народната партия. Тя излезе първа с 31,5 на сто от вота, но коалиционният ѝ партньор не беше веднага ясен заради драматична борба за второто и третото място.

Първите екзит полове класираха втора крайнодясната Партия на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе, на малка разлика след нея се движеха социалдемократите на канцлера Кристиан Керн, сегашните старши коалиционни партньори на Народната партия.

По-късно обаче социалдемократите заеха второто място с 27,1 на сто от вота, докато Партията на свободата остана трета с 25,9 на сто. 

Не беше веднага ясно с кого Курц ще се опита да състави новото правителство на страната. Неговите отношения със социалдемократите се изостриха до крайност през предизборната кампания заради взаимни обвинения в използване на нечисти методи. Освен това той идеологически се разграничи от тях, агитирайки за по-ниски данъци, отпор срещу политическия ислям и ограничаване на миграцията.

Повечето прогнози преди вота бяха за коалиция между хората на Курц и Щрахе, като се посочваха съвпаденията им по въпросите на миграцията. Австрия обаче има горчив опит от влизането на крайнодесните в правителството преди 17 години, което за малко не я хвърли в пълна изолация в ЕС. Тогава обаче крайнодесните популисти с харизматичния си лидер Йорг Хайдер, вече покойник, бяха първи и той за малко не стана канцлер. Днешна Европа не приема толкова драматично лидери като Щрахе, чиито партии трайно се настаниха в политиката през серията от кризи. 

Възстановяване на "голямата коалиция" между Народната партия и социалдемократите, която управлява Австрия през последното десетилетие, би изисквало доста дипломация. Керн поиска изборите през май, след като противоречията с хората на Курц се задълбочиха. Канцлерът каза, че ако партията му не бъде първа, би предпочел да е в опозиция.

Курц най-вероятно няма да може да опита, подобно на германската канцлерка Ангела Меркел, коалиция със зелени и либерали. Зелените са на ръба на 4-процентовата бариера за влизане в парламента. Да се съюзи пак със социалдемократите би означавало да измени на обещанието си за промяна.

Новата политическа конфигурация идва месеци след като кандидатът на зелените Александер ван дер Белен победи кандидата на Партията на свободата Норберт Хофер в президентските избори.