Уди Алън заяви, че обвиненията срещу Харви Уайнстийн в сексуално насилие са „тъжни“ за бившия шеф на компаниите „Уайнстийн“ и „Mирамакс“ и предупреди за опасност от „лов на вещици“, съобщава „Варайъти“.

„Всичко това около Харви Уайнстийн е много тъжно за всички участници – казва Алън пред Би Би Си. – Трагично за бедните жени, които са били замесени, тъжно за Харви, чийто живот сега е толкова объркан. В тази история няма победители, всичко е много, много тъжно и трагично за горките жени, които трябваше да минат през това.“

Алън се надява разкритията да подобрят нещата, но предупреждава за опасни последици.

Не искаме това да доведе до атмосфера на лов на вещици, салемска атмосфера, където всеки мъж в офиса, който намигне на жена, да му се наложи да си търси адвокат, за да се защити. Това също не е правилно. Но, разбира се, ние се надяваме, че нещо подобно може по-скоро да донесе полза на хората, вместо сегашната тъжна и трагична ситуация“, казва режисьорът.

Алън е работил с Уайнстийн в поредица от филми, но подчертава, че никога не е чувал твърдения за сексуален тормоз.

„Никой не е идвал при мен да ми разказва сериозно тези ужасни истории. И не биха го направили, защото не се интересувате от това – казва режисьорът. – Интересувате се от филма си. Но чувате през цялото време милиони фантастични ​​слухове. И някои се оказват истински, а други – и те са много – са само истории за тази актриса или онзи актьор.“

Говорителката на Уайнстийн Сали Хофмайстър заяви по-рано тази седмица, че продуцентът категорично отрича всички обвинения в секс не по взаимно съгласие.

Самият Уди Алън също преживя обвинение в сексуален тормоз. Бившата му жена Миа Фароу твърдеше, че режисьорът е притеснявал дъщеря й Дилън, както и осиновената им дъщеря Сун-И, за която Алън по-късно се ожени. Периодично Ронан Фароу, роден по време на брака на актрисата с Уди Алън, отново повдига темата. Ронан бе автор и на текста в „Ню Йоркър“, посветен на сексуалните истории на Харви Уайнстийн.

"Площад Славейков"