"Трябва да преодолеем технологичната бездна между нас и нашите съюзници. Към момента ние не можем съществено да допринесем за генериране на способности. Не можем да комуникираме, дори модерните ни транспортни ветолети не могат да участват в транспортна мисия в Афганистан."

Това заяви президентът Румен Радев на конференция, посветена на бъдещето на общата европейска отбрана и мястото на България в процеса. Организатори на конференцията са лидерът на ПЕС Сергей Станишев, фондация "Фридрих Еберт", Академията за леви европейски политики,  Атлантическият клуб, Институтът за дясна политика и др.

Идеята за общата европейска отбрана не е нова и тя датира отпреди ЕС да бъде структуриран в настоящия му вид, припомни още Радев. Той подчерта, че този дебат се разгоря наново след кризата в Украйна, "Брекзит" и "началните политически послания на президента Тръмп". Държавният глава припомни, че Емануел Макрон вече е заговорил за обща европейска военна академия и за общи военни бюджети.

"ЕС изживява дълбока трансформация за схващанията си за военната мощ. Преди години тя беше разглеждана като неутрализиране на заплахи. Ние виждаме по-всеобхватен подход. Европейските лидери разглеждат военната мощ като нов импулс за интегрирането на Европа. Трябва да бъдем много гъвкави и прозорливи, да отговорим на тези виждания. Няма как да останеш само с инструмента на меката сила", каза президентът.

Той отбеляза, че бъдещите европейски сили не могат да заместват НАТО, могат само да го допълват. Президентът изтъкна, че в момента има силна фрагментация в отбранителната индустрия. Той изброи, че в Европа има 176 основни платформи за въоръжение, докато в САЩ те са 30. ЕС има 17 типа основен боен танк, докато в САЩ е само един.

"Финансовите загуби от фрагментацията са 50-100 млрд. евро на година. Насилственото обединяване на фирми и на държави противоречи на принципите на свободния пазар и на конкурентоспобността", отбеляза Радев.

Той коментира, че ръстът във военната индустрия у нас се дължи на производство на стрелково оръжие от съветско време. И ако конфликтите по света затихнат - този ръст ще падне.

Радев говори и за въпросите, които трябва да поставим по време на председателството на ЕС. Спроед него България има уникален шанс да стане стимул за европейска интеграция в отбраната. Според него основните въпроси са три - критерии за присъединяване към общата отбрана, критерии за участие в европейския фонд за отбрана, така че и малките предприятия да могат да кандидатстват.

Конференцията събра на едно място Румен Радев, премиера Бойко Борисов, лидера на ПЕС Сергей Станишев и председателката на БСП Корнелия Нинова, както и военния вицепремиер Красимир Каракачанов.