Вероятността в Испания да бъде задействан член 155 от конституцията става все по-голяма.

Днес от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) - главната опозиционна сила в страната, обявиха, че ще подкрепят активирането му, съобщи в. "Ел Мундо". Това каза говорителят на партийния Федерален изпълнителен съвет Оскар Пуенте.

Това вероятно ще стане, ако до четвъртък, 19 октомври, каталунският премиер Карлес Пучдемон не изпълни ултиматума на правителството в Мадрид да се откаже от стремежа си към независимост на автономната област.

Пучдемон не изпълни другия ултиматум, който му даде испанският министър-председател Мариано Рахой и чийто срок изтече днес. Каталунският премиер трябваше да изясни дали е обявил независимост или не. Рахой поиска Пучдемон да направи това, след като вечерта на 10 октомври обяви независимост на автономната област, но без незабавен ефект. А след това помоли регионалния парламент в Барселона да почака няколко седмици, преди да приеме съответната декларация, както и да преговаря с Мадрид.

Рахой заплаши, че ако Пучдемон не се подчини, ще задейства член 155 от испанската конституция.  Той дава право на временно суспендиране на автономията на Каталуня, като управлението бъде поето от централното правителство.

Пучдемон със свой ултиматум към Мадрид

Карлес Пучдемон

Вместо отговор Пучдемон даде свой ултиматум на Рахой. Той изпрати писмо от 4 страници. В него се съдържат две искания.

• На първо място, регионалният премиер настоява да бъдат прекратени "репресиите срещу народа и правителството на Каталуня".

• Във второто си искане Пучдемон настоява за диалог и моли за среща с Рахой, за да бъдат проучени евентуални споразумения.

"Да не позволяваме ситуацията да се влоши още повече", пише той.

Пучдемон настоява за международно посредничество за разрешаването на проблема. Според него няма други начини за преодоляване на конфликти в съвременна Европа.

Премиерът на Каталуня дава срок от два месеца за конкретизиране на срещата с правителството в Мадрид. И предлага в нея да участват "всички международни институции и личности, испанци и каталунци, изразили волята си да отворят път към преговори".

Правителството на Испания не смята писмото на Пучдемон за валидно, съобщи министърът на правосъдието Рафаел Катала. Причината е липса на яснота в отговора на поставения от Мадрид въпрос обявена ли е независимост или не.

По-късно вицепремиерката Сорая Саенс де Сантамария потвърди правителствения ултиматум до 10 часа местно време (11 часа българско) на 19 октомври.

Социалистите промениха днес позицията си, след като първоначално постигнаха съгласие с управляващата Народна партия (НП)  да не бъде задействан член 155. На 10 октомври, докато Пучдемон обявяваше символична независимост, Рахой и лидерът на ИСРП Педро Санчес се договориха до 6 месеца в парламента да започнат дебати за промени в конституцията.

Така двете партии влязоха в нещо като "голяма коалиция". Те са непримирими врагове и по тази причина в продължение на повече от година Испания не можа да формира действащо правителство.