Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) на премиера Зоран Заев спечели впечатляваща победа на местните избори в неделя. Управляващите получиха най-много гласове в 49 от общо 81 общини, докато доскоро управлявалата ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски е първа политическа сила само в 10 общини. Партията на Груевски дори не успя да се класира втора по брой спечелени общини, след като албанският Демократически съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети спечели 12 общини.

Това са данните от над 95% преброени гласове. Окончателните резултати се очаква да бъдат обявени по обяд от Държавната избирателна комисия. Активността е била малко над 58 на сто.

"Гражданите ни гласуваха огромно доверие и отговорност. Повече не може да има оправдания. Трябва да запретнем ръкави и да работим. Тази вечер празнуваме, но от утре ще се отнасяме с уважение към всеки един гражданин, независимо от това за кого е гласувал", каза Зоран Заев по време на празненствата пред сградата на правителството в центъра на Скопие.

Зоран Заев прекрати антибългарската политика на предишните управляващи и подписа с Бойко Борисов дълго отлагания договор за приятелство между България и Македония.

Управляващите очакват техният кандидат за кмет Петре Шилегов да спечели още от първи тур и в град Скопие след окончателното преброяване. Преднината му е над 20 000 гласа.

СДСМ печели и във всички останали големи градове на страната - Охрид, Битоля, Прилеп, Куманово, Кратово, Крушево, Кочани, Струмица, Валандово, Дойран, Гевгели, Ресен.

"Като лидер на партията нося най-голяма отговорност за изборните резултати. За всичко това, както и за причините, довели до тези резултати, и за бъдещите действия ще дебатираме след изборите", каза Никола Груевски.

Резултатите засилиха напрежението вътре във ВМРО. Групата на реформаторите припомни, че преди 4 месеца са предупредили за това срамно поражение, но Груевски еднолично е решил да вкара ВМРО-ДПМНЕ в това унизително положение.

"Всеки край е ново начало. Това е началото за реформите и демократизирането на ВМРО-ДПМНЕ, която отново ще бъде силна партия", каза Александър Михайловски от Републиканския щаб на реформаторите.

Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев на 1 юни тази година. На предишните местни избори ВМРО-ДПМНЕ спечели в 58 общини и в столицата Скопие. СДСМ тогава спечели само в 4 общини.

На 29 октомври ще се проведе втори тур.