Отбраната е една от сферите, в които в ЕС има най-големи разминавания между амбиции, желания и действителност. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на конференция, посветена на европейската отбрана. Организатори на конференцията са Станишев, фондация "Фридрих Еберт", Академията за леви европейски политики,  Атлантическият клуб, Институтът за дясна политика и др.

"Отбраната и сигурността е много подробно разработена в договорите, но най-слабо реализирана", заяви Станишев.

Той отбеляза, че през последните години се е променила средата на сигурност и цялата периферия на ЕС се е дестабилизирала тежко. Станишев отбеляза, че причина за това са бежанските вълни, терористични и киберзаплахи.

"Това изисква европейски отговор, НАТО не е създадено за това. То гарантира териториалната цялост на държавата, не отговаря на нови предизвикателства. След Тръмп Америка все по-вече се затваря в себе си, показва дезангажираност за европейската сигурност", каза Станишев.

Според Станишев за съжаление сме свидетели на нова надпревара във въоръжаването и ЕС не може да въздейства. Станишев изтъкна, че трябва да има консолидиране и ефективност в разходите, които се правят.

"ЕС е втори в света по разходи за отбрана, но ефективността е 15%, това е разхищение на публични средства. Близо 70% от гражданите искат обща европейска отбрана", каза Станишев.

Той отбеляза, че към момента ЕС е "мека сила" и това според него е предимство и трябва да се развива.

"Огромните предизвкателства не могат да се решат без политически, икономчески и социални решения. Никакви стени не могат да ни опазят. Африка предстои до края на века да стане 5 млрд. Никакви военни решения не могат да ни опазят. Но трябва да покажем развитие в отбраната, иначе никой няма да чуе Европа", каза Станишев.

Той отбеляза, че дори най-големите страни в Европа не могат да се справят с рисковете в отбраната. Според Станишев България трябва да бъде инициатор и двигател на промените и да увеличим способностите на българските въоръжени сили.

"Аз не смятам, че да си националист означава да бъдеш на антиевропейска или антинатовска основа. Ако няма обща европейска отбрана, ЕС ще загуби ролята на самостоятелен фактор."

Това заяви военният министър Красимир Каракачанов. Той отбеляза, че основен двигател на политиката за обща европейска отбрана е президентът на Франция Еманюел Макрон.

"Няма страна в света, която да има икономика, сигурност, без потенциал за отбраната. Швейцария отделя немалко ресурси за своята отбрана. Ако ЕС иска да играе максимално активна роля това, е необходимо", заяви Каракачанов.

Той изтъкна, че няма за 2, 3 или 5 години България да подмени цялото си въоръжение и за това трябва успоредно да се поддържа и модернизира сегашната ни техника.

"Да се пипа прозрачно, да е ясно. Обществото иска сигурност. Обществото обича армията, но се интересува как се изразходват средствата. Мoга да дам пример за нецелсъобразно разходване на пари за модернизация", каза Каракачанов.

Според него България не трябва да се държи като "купувач в магазина, който е отделил от скъсания джоб на българския народ".

"Искаме част от тези пари да отидат в българската военна промишленост, да й модернизираме възможностите, да я включим в разпределението на печалбата. Това получава разбиране в ЕС", каза Каракачанов.

Според него все още няма единно мнение в Европа коя е най-голямата заплаха за нея - дали Русия, дали нелегалната емиграция или ислямският тероризъм. Според него всичко това трябва да бъде изчистено. Каракачанов изтъкна, че проблемът в Черноморския басейн не е само конфликтът между Русия и Украйна.

"Трябва да поставим на първо място човешкият фактор, а след това модернизацията и техниката".

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. И допълни, че каквато и техника да закупим, ако няма готови специалисти, които да я използват, няма смисъл.

"Къде е балансът? И трите рода войски имат нужда от модернизация. Имаме нужда и на фона на това, което се случва в света, но можем ли политиците да намерим баланса, така да бъде разположен във времето, че да не натоварва най-бедната страна, страната с големи социални проблеми до степен така, че да лиши правителството, което и да е то, да може да решава други проблеми", каза Нинова.

Според нея е необходима нова нормативна база в отбраната. Нинова смята, че трябва да се постигне консенсус за това, че искаме мир и не желаем България да бъде използвана като плацдарм, както и за единна и силна европа на една скорост.

"Ако имаме съгласие по тези две големи теми, то имаме шанс да търсим общите решения. Наистина и в Европа, различните държави, различните лидери имат различни мнения по въпросите за сигурността и отбраната. Всяка държава, както и ние, има своите национални предизвикателства. Но имаме ли общи предизвикателства пред всички европейски държави? Имаме", обобщи Нинова.