Бурният читателски спор около съкращаването на „Чамкория“ от своя автор Милен Русков може да се разгори с нова сила – защото романът не само ще бъде свит в един том, а и ще има още по-къса компресирана версия. Книгата ще се появи и като пиеса. Кой обаче е автор на адаптацията, тепърва ще разберем.

Реализацията на спектакъла по романа вече е в ход. Новината съобщи в телеграфен стил Захари Бахаров в профила си във фейсбук, но все още не е потвърдена официално от театъра, както и от писателя.

„Гърдев/Русков/Бахаров е положението“, пише актьорът.

От статуса разбираме, че спектакълът ще се появи на сцената на Театър 199 по Коледа. И – предполагаме – Бахаров ще излезе пред публиката в образа на Славето, за да ни пренесе в България през 20-те години и атентата в църквата „Свети Крал“ (днес „Света Неделя“).

2017-а се превръща в Годината на Милен Русков. През оставащите месеци до края на 2017-а името му ще е непрекъснато ако не в новините, където културата е в невъзможност да измести политиката, то в разговорите между зрителите – защото и писателската му слава тръгна от уста на уста. През май излезе новият му роман, през ноември ще тръгне филмът по книгата му „Възвишение“, а преди Нова година „Чамкория“ ще има премиера в театъра. Междувременно спектакълът на Иван Добчев по „Възвишение“ продължава да се играе в Пловдивския театър. Блажени дни за един голям писател.

"Площад Славейков"