Хранителните навици на богатите и известните често изглеждат доста странни. Ето някои от тях:

- Авторката на криминални романи Патриша Хайсмит ядяла почти едно и също на всяко хранене - бекон и пържени яйца. Преди да седне да пише, тя пиела алкохол - "за да намали енергията ѝ, която при нея стигала до мания", според биографа ѝ Андрю Уилсън. След това сядала на леглото си, заобиколена от цигари, кафе и захарница, като намерението ѝ било "да избегне всеки намек за дисциплина  и да направи акта на писането толкова приятен, колкото е възможно".

- Режисьорът Дейвид Линч твърди, че връзката му с кафето започнала, когато бил на три години. В един етап от живота си режисьорът пиел по 20 чаши кафе на ден, сега стига средно до 10 чаши, въпреки че размерът им се е увеличил. "Доброто кафе, казва той, трябва да е меко и богато на аромати. Обичам да пия еспресо с мляко, както и лате или капучино, но еспресото трябва да има златна пяна", обяснява той..  

- "Кафето е голяма сила в моя живот", пише Оноре дьо Балзак през 1830 г. Действително. По време на една от своите "работни оргии" френският романист и драматург ставал в 1 часа през нощта и пишел до 4 ч. следобед, като имал само едно прекъсване от 90 минути за дрямка. За да се енергизира, пиел по около 50 чаши кафе дневно. Стигнал дотам да дъвче сурови кафени зърна на празен стомах, за да му действа кофеинът по-бързо. За Балзак битката свършила, когато починал на 51 години. До това време той бил написал 91 романи и разкази за период от 16 години.

- Марлон Брандо е имал проблеми с теглото си през целия си живот, като се лутал между тежки диети и голямо плюскане. В началото на своята кариера изяждал по буркан фъстъчено масло, закуската му била повече от стабилна - наденички, корнфлейкс, яйца, банани, сметана, палачинки, потънали в сироп. Поглъщал на един път и по шест хотдога.

- "Бях на моята плодова диета и тъкмо се връщах от фермата за ябълки." Така Стив Джобс обяснява произхода на името на компанията си Apple - ябълка, според биографа му Уолтър Исаксон. Там се разкриват и някои от хранителните навици на Джобс. Той е веган през по-голямата част от зрелия си живот, като често е на още по-ограничаващата плодова диета. Прекарвал седмица или две, като се хранел само с едно или две неща - ябълки или моркови. Той вярвал, че неговият начин на хранене неутрализира телесните миризми и това означавало, че няма нужда да се мие редовно или да си слага дезодорант, въпреки че неговите служители били на друго мнение. Понякога Джобс въобще спирал да яде, като се наслаждавал на "еуфорията и екстаза от гладуването". Дъщеря му Лиса обяснява, че той бил убеден, че удоволствието идва след тежки ограничения.

- Писателят Хенри Дейвид Торо по принцип не обичал да се храни. "Чудно е как вие и аз може да живеем като зверове, ядейки и пиейки", писал той. Избягвал месо и алкохол. Кафето и чаят били опасни изкушения. Отхвърлял и солта. Дори и водата била нещо, което той с удоволствие щял да пропусне, ако можело да се живее без нея. 

- Говори се, че Джаки Онасис ядяла на ден по един картоф, пълнен с хайвер от белуга и сметана. Тя следяла килограмите си много внимателно. И веднага се подлагала на строга диета - само на плодове - и при най-малката промяна в теглото, докато не се върне в нормата, разказва нейният секретар Тиш Болдридж.

Примерите от книгата The Gannet’s Gastronomic Miscellany от Killian Fox са публикувани в "Гардиън".