Европейското сътрудничеството в сигурността и отбраната е жизненоважно за България, но не сме готови за обща европейска армия. До това заключение стигнаха участниците в конференция, посветена на бъдещето на общата европейска отбрана и мястото на България в процеса.

"Европа се изправя пред много рискове и едновременно с това е беззащитна", заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Константин Попов (ГЕРБ). Той е и бивш началник на отбраната у нас.

На форума, организиран от лидера на ПЕС Сергей Станишев, фондация "Фридрих Еберт", Академията за леви европейски политики, Атлантическият клуб и Институтът за дясна политика, бяха обсъдени трите сценария за развитието на общата европейска отбрана, предложени от Европейската комисия.

Първият е сътрудничество в областта на сигурността, което се добижава до настоящото положение. То се основава на доброволното участие и поддържането на военните сили е отговорност на всяка една страна.

Вторият сценарий е за споделена сигурност и отбрана, което значи по-голяма интеграция между силите на страните членки на ЕС и създаване на общи структури за планиране и командване.

Третият сценарий е за обща отбрана и сигурност, т.е. централизирано европейско планиране с общи сили за охрана на границите, въздушни и морски патрули.

"Нашата позиция е разглеждането на тези три сценария като етапи", заяви генерал Константин Попов. "Действията ни са фокусирани върху втория сценарий в обозримо бъдеще."

Според него, първият сценарий не отговаря на заплахите, пред които се изправя ЕС, докато при третия "можем да говорим за отказ от суверенитет в определени граници".

Ген. Попов представи и националните приоритети в областта на отбраната, които ще бъдат поставени на дневен ред по време на българското председателство на Съвета на ЕС, когато ще започнат дебатите за обща европейска отбрана. България ще повдигне въпросите за развитието на общите отбранителни способности, сигурността на Западните Балкани и интеграцията в рамките на ЕС.

Общата европейска отбрана не е реалистичен вариант в близко бъдеще, смята също Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания. Той заяви, че трябва да има интеграция между силите за сигурност на страните членки на ЕС, но не и обща европейска армия.

Такава е позицията и на Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност. Споделената сигурност и отбрана е не само най-постижим, но и най-безопасен за България вариант. Божилов изтъкна, че при създаване на обща европейска армия държави с ограничен технически капацитет като България рискуват да останат изолирани.

"Има опасност България да остане в положението на страна, на която никой не обръща внимание", предупреди и Димитър Гърдев от Европейската асоциация за международни отношения.

Според него за страната ни е жизненоважна общата европейска отбрана, но в определени граници.

На конференцията бяха обсъдени възможностите за финансиране от Европейския фонд за отбрана, създаден преди месеци, който ще финансира научноизследователска дейност и производство в областта на военната промишленост.