Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви пред бТВ, че ракетите в Крим, които Русия разполага, не са насочени непременно към България. Така той коментира изявлението на премиера Бойко Борисов, че ракетите в Крим са насочени и към нас.

"Русия инсталира в Крим свои въоръжени сили. Това е факт, включително ракетни установки. Те имат обхват, който стига до българска територия. Не е казано, че тези ракети са насочени непременно срещу България. Ставаме цел ако светът се променя и ние ставаме агресивни. Но политиката ни е умерена, на отчитане на взаимния интерес в Русия", обясни Каракачанов.

Той отрече твърдения, че отново се обсъжда въпроса за създаване на черноморска флотилия на НАТО и обяви това за спекулации.

"Не мога да се съглася с тезата, че ние трябва да купуваме само нови изтребители", каза още Каракачанов.

Според него трябва да продължат разговорите за нови самолети, и да се ремонтират старите. Каракачанов каза, че вече е водил разговори с РСК МиГ за закупуване на резервни части за МиГ 29, като идеята е ремонтът да се извърши у нас.

"Със старите самолети ще трябва да се разделим. Но ако ги поддържаме те имат ресурс до 2029-2030 г. Нашите МиГ 29 са по-добри от тези на някои други натовски държави, които са на МиГ 21", каза Каракачанов.

Той припомни, че сме имали самолети МиГ 23, които са били нарязани, а МиГ 21 са били свалени от въоръжение и продадени, включително на Хърватска, която е натовска държава.

"Част от тях са по селските мегдани. Това не е логиката на икономическия интерес", заяви Каракачанов.

Той коментира и исканията на ДПС за оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

"ДПС вече трета година не са във властта. Смятат, че с всякакви средства трябва да се докопат. Не знам дали някой ще иска ДПС за партньор в правителство на малцинството. Това ще е краят на която и да е партия", каза Каракачанов.

Според него Симеонов просто "не умее да се шегува", което не е престъпление.