Мадридският вестник "Марка", един от най-големите спортни всекидневници в света, направи шумен скандал - абсолютно непредизвикано. Във вторник "Реал" играе срещу английския "Тотнъм" в Шампионската лига и изданието представя "шпорите" на цяла страница.

Там пише, че лондонският клуб е мразен от феновете на другите отбори заради еврейските си корени.

Страницата за "Тотнъм" в "Марка".

В материала се посочва, че фактите за създаването на "Тотнъм" "исторически са го превърнали в клуб, който не се харесва на феновете на съперниците му, но пък за 135 години съществуване винаги е имал свой стил и отлични футболисти."

"От самото начало клубът е имал неоспорима връзка с еврейската общност, която е била представена от директори, треньори и играчи. Настоящият собственик Джо Луис, както и президентът Даниел Леви също са евреи", пише "Марка".

Надълго и широко се обясняват връзките на "шпорите" с еврейската общност, корените, използването на символи и т.н. и т.н. Цитира се възглас на агитките на други английски клубове, който се подема при излизането на отборите за мач: "Стани прав, ако мразиш "Тотнъм"."

Реакцията в социалните мрежи не закъсня - фенове на "Тотнъм" побесняха, което привлече вниманието на медии по цял свят. 

Не закъсня и реакция от страна на клуба.

"Удивени сме, че вестник "Марка", представящ себе си като източник на професионална журналистика, е счел за целесъобразно да публикува информация, която е изцяло погрешна и абсолютно противна", се казва в съобщението на "Тотнъм".

В редиците на "Реал" личат двама футболисти, привлечени от "спърс": Лука Модрич и Гарет Бейл. Говори се, че европейският шампион сега е набелязал голмайстора Хари Кейн и че босът Флорантино Перес е готов да плати огромна сума (или играчи в замяна), за да се сдобие с английския национал.