Външните министри на ЕС призоваха днес Съединените щати да не избързват с напускане на сделката с Иран от 2015 г. , която трябва да гарантира, че ядрената програма на ислямската република ще остане само мирна.

"Европейският съюз смята решението на президента (на САЩ Доналд) Тръмп да не завери спазването от страна на Иран на Съвместния всеобхватен план  за действие (СВПД) като част от контекста на вътрешен за САЩ процес", се казва в декларация, която министрите приеха днес на среща в Люксембург .

"ЕС насърчава САЩ да поддържат ангажимента си към СВПД и да обмислят последствията за сигурността на САЩ , техните партньори и ррегиона, преди да предприемат следващи стъпки", казват още министрите.

Миналия петък Тръмп заяви в реч, че ще отнесе споразумението с Иран към Конгреса и ще се консултира със съюзниците на САЩ как да го промени, за да бъдат изчистени недостатъците, които неговата администрация вижда в него. Ако не бъде постигнато съгласие, САЩ ще излязат от сделката, каза той.

Останалите участници - Великобритания, Германия, Франция, ЕС, Китай и Русия - заявиха, че ще се придържат към нея и разкритикуваха позицията на Тръмп. 

Споразумението вдига международните санкции срещу Иран, като в замяна властите в Техеран се задължават да намалят броя на центрофугите си за обогатяване на уран от 20 000 на 5 060 в периода до 2025 г.; да намалят запасите си от обогатен уран с 98 на сто през периода до 2030 г.; да задържат нивото на обогатяване до 3,67 на сто, което не позволява уранът да се използва в оръжие; да спрат един от двата си обекта за обогатяване за 15 години, а другия да използват за мирни цели за осем години; да модифицират реактор за тежка вода, а повечето произвеждания от него плутоний да изнася, като запазват малка част за медицински цели.