Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени въвеждането на Националната здравна карта - една от най-сериозните реформи от времето на здравния министър от Реформаторския блок Петър Москов.

Документът на практика бе бариера пред разкриването на нови болници и разширяването на съществуващи такива там, където няма нужда от това. Картата регламентираше и това НЗОК да може да сключва договори с определен брой болници в даден регион, а не с всички лечебни заведения, които покриват стандартите. Регламентираше се и какъв ресурсът от болници, лекари, сестри и апаратура по места и дали той е достатъчен, под или над потребностите.

Решението на ВАС значи, че докато Министерството на здравеопазването не издаде нова Здравна карта, няма основание, на което да отказва разкриване на нови болници, дори в градове, в които те са в излишък като София, Пловдив и Пазарджик.

През 2016 г. например комисията по здравната карта към министерството е издала 13 отрицателни становища за потребността от разкриване на още болнични легла в отделения на съществуващи лечебни заведения. Според последния вариант на Здравната карта само в осем от 28-те области на страната няма излишък на легла за активно лечение – Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Добрич, Видин, Шумен и Ямбол, припомня "Медиапул".

Очаква се Министерството на здравеопазването да публикува нов проект на Национална здравна карта и да обяви ще продължи ли да следва начертаната политика да не се финансират всички болници на местата с излишък

Мотивът на съда за отмяна на здравната карта не е различен от отмяната на други документи от реформата "Москов" - неспазена процедура. Картата по същество е нормативен документ и е трябвало да бъде обнародван в "Държавен вестник", а това не е направено, поради което документът е нищожен, става ясно от окончателното решение на петчленния състав на ВАС.

Здравната карта беше атакувана в съда от Центъра за защита правата в здравеопазването, който оспори и редица други здравни документи като наредби, медицински стандарти и т.н, които в последствие също бяха отменени от съда.