Официално от миналата нощ: мач за световната титла по бокс в тежка категория между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев на 28 октомври няма да има. Първо стана ясно, че българинът се е контузил и възстановяването му ще отнеме поне месец.

Така промоутърът на Джошуа - Еди Хърн, обяви, че на същата дата в Кардиф шампионът на планетата ще се бие с камерунеца с френски паспорт Карлос Такам. Такава е била уговорката с федерацията IBF при подписване на договора за мача на 28 октомври.

36-годишният Такам е № 3 в ранглистата. Той има 35 победи и 3 загуби. Всичко е било договорено за няколко часа късно снощи. В лагера на Такам са били предупредени да имат готовност, ако се случи нещо с Пулев.

Кубрат Пулев се размина с огромен шанс. Той ще трябва да се договаря с Джошуа за нова дата през следващата година. Не е ясно дали и кога британецът ще иска да излезе срещу него, тъй като го чака голям списък с претенденти.

Според Хърн най-добрият ни боксьор сред професионалистите ще загуби мястото си на претендент и ще трябва да си проправя път отново към върха в класацията на IBF.

Кобрата е получил разкъсване на гръдния мускул към мишницата на дясната си ръка. Възможно е да претърпи операция. От думите на Хърн пред британските медии и в социалните мрежи става ясно, че Пулев е искал да стъпи на ринга независимо от травмата. На което промоутърът се е противопоставил.

"Вчера вечерта получих обаждане, че Пулев е контузен в рамото и може би ще пропусне мача, коментира Еди Хърн пред в. "Дейли мейл". - По-късно неговият доктор потвърди това. По правилата на IBF в такива случаи мястото на контузения боксьор се заема от следващия в ранглистата, а това е Карлос Такам. Още когато обявихме договорката за мач с Пулев, се разбрах с представителите на Такам той да има готовност, ако нещо се случи. Когато се чух с щаба му, всички много се зарадваха. Ситуацията е трудна на Ей Джей, тъй като той се готвеше за стила на Пулев, а сега трябва да се пренастройва. Предизвикателството е различно. Той ще е готов за 28 октомври независимо от всичко."

Не е ясно дали организаторите ще се съгласят да върнат парите на българите, които имат билети за мача, а те не са никак малко. За двубоя са продадени 75 000 пропуска.