Заместник-посланикът на Северна Корея към ООН Ким Ин Рен предупреди, че ситуацията на Корейския полуостров е „достигнала критична точка и ядрена война може да избухне всеки момент“, пише „Гардиан“.

Дипломатът е заявил през комисията по разоръжаване, че Северна Корея е единствената страна в света, която е подложена на „толкова крайна и директна ядрена заплаха“ от САЩ от 70-те години насам. Посланикът още веднъж повтори, че страната му има право да притежава ядрено оръжие за самозащита.

Ким Ин Рен посочи мащабните военни учения с участието на Съединените щати, но по-опасен според него бил „тайният план за отстраняването на нашия върховен лидер“.

Дипломатът отчете, че Северна Корея е завършила своята ядрена програма и се е превърнала в „пълноспособна ядрена сила, която може да поразява включително с атомна бомба, водородна бомба и междуконтинентални балистични ракети“.

Всяка точка от територията на САЩ е в обсега на нашите ракети и ако Америка посмее да навлезе дори и сантиметър в нашата свещена територия, няма да се отърве от сурово наказание на всяка точка на Земята“, предупреди Ким Ин Рен.

Изявлението идва след поредица заплахи между Северна Корея и САЩ, както и след засилването на санкциите на ООН срещу Пхенян.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че страната му прекратява всякакви икономически, научни и други връзки със Северна Корея заради санкциите на ООН.

Европейският съюз също обяви нови санкции.