Пеевски и Цонев щели да предложат законопроект, с който да разкрият вторичното разграбване на активи на КТБ!? Ощипете се. Не спите, вече е ден.

По същия начин двамата предложиха законопроект за разкриване и притежание на важни активи през офшорни компании, помните ли? И се появи "Виафорт" - изобщо не е офшорна компания. Изобщо не е Пеевски зад нея. И изобщо не атакува "Дунарит".

Нито че актив на КТБ - една печатница, която се води по стойност около 50 милиона, се "приватизира" през синдици за няколко милиона. И сделката с "Булгартабак" и т.н., и т.н.

Истината е, че на Пеевски срочно му трябва изпиране на имиджа, особено във връзка с разследването в САЩ по КТБ и закона "Магнитски". И затова се наемат лобистки компании, пиарите провеждат медийни кампании.

Той е пречка и за ДПС, защото с него не могат да влязат във властта при никаква конфигурация. Пеевски е политически токсичен.

От повече от година разбра, че това с прякото присвояване на бизнес няма перспектива, защото заграбените активи трябва да се управляват, а такива умения, структури и кадри няма. Случаят с "Булгартабак" е показателен - именно поради репутационен риск купувачите на търговските марки, според сведения в медиите, са се отказали.

За това в ход е новата тактика - първо одържавяваме, след това овладяваме и контролираме големите поръчки на вход и изход. Tактиката "Мултигруп" спрямо "Кремиковци" в средата на 90-те години. Това е Путинов модел - номинално частна собственост да бъдe функция на волята на Вожда, в случая колективния вожд - Пеевски, Цацаров, Борисов. Но и за това трябва изпиране на имиджа на Корпулентния - чрез действията си той стигна границата на собственото си отрицание и вече не е полезен нито на Доган, нито на ДПС, нито на Борисов, нито на себе си. Дори пречи на еврокариерата на Цацаров. За това се е снишил и говори през Цонев. Зад кадър. 

Да не говорим, че в САЩ нещата не се развиват в негова полза.

Коментарът е от профила на Илиан Василев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.