Извинете, това Европа ли е наистина? Убиха най-известната журналистка в Малта, която разследва как политици и знаменитости са прали и крили пари. В Испания съд прати в ареста двама от лидерите на движението за независимост на Каталуня. Според властите в Мадрид те са криминални престъпници. Според сепаратистите те са политически затворници. Най-смешното в тази тъжна картина е, че Европейският съюз продължава да наблюдава само България и Румъния като двете му най-беззаконни държави, а на тях им идва редът да председателстват неговия законодателен Съвет на министрите. Европейски работи...Четете още за тях тук.

Брекзит

Мей и Юнкер се разделят след снощната работна вечеря в Брюксел. 

Британската министър-председателка Тереза Мей се опита снощи да убеди председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ за "Брекзит" от страна на ЕС Мишел Барние, да ѝ дадат повече пространство за маневри в преговорите, обяснявайки, че е изчерпала сегашното с речта си във Флоренция на 22 септември, съобщава "Политико". В нея тя бегло очерта възможности за компромиси. Мей иска от ЕС ангажимент за започване на втората фаза на преговорите - за бъдещите отношения - до края на годината. В черновата на заключенията на среща на върха на ЕС на 19 и 20 октомври ще има такъв ангажимент, но той отново ще зависи от постигането на достатъчен напредък в първата фаза на преговорите за условията на развода. Те включват правата на гражданите, изходната сметка на Обединеното кралство при напускане на ЕС и бъдещия граничен режим между Ирландия и Северна Ирландия. На снощния разговор Мей се е опитала да обясни, че тя не може да даде повече яснота за финансовите ангажименти на страната си, ако не знае с какво ЕС се ангажира в отговор. Тя е подчертала и че бъдещият граничен режим между Република Ирландия и Северна Ирландия ще зависи от това какво следва от излизането на Британия от митническия съюз на ЕС. За разлика от предишната си среща Мей и Юнкер публикуваха съвместно комюнике, в което отбелязват, че разговорът им е бил "конструктивен" и че преговорите трябва "да се ускорят".

ЕС-Канада-САЩ

Така изглежда канадският лайнер Bombardier CSeries.

Airbus SE се съгласи да купи мажоритарен дял в програмата за пътнически лайнер CSeries на канадския производител на самолети и влакове Bombardier Inc. Така европейската фирма даде мощно рамо на Bombardier в скъпо струващ търговски спор с американската Boeing Co, съобщи Ройтерс. Сделката, която минава без разходи за Airbus, ще даде на най-голямата авиостроителна група в Европа 50.01-процентен дял в съвместното предприятие CSeries Aircraft Limited Partnership (CSALP), което произвежда и продава самолетите от тази марка. Bombardier губи контрола над програмата, струвала досега 6 милиарда долара, но печели мащабни икономии, по-добра мрежа за продажби и може да промени съотношението на силите в спора с Boeing. От 18 месеца няма поръчки за самолета CSeries, който има от 110 до 130 места. Освен това той е заплашен от възможни мита от 300 на сто в САЩ. Сега за американските авиолинии той ще се строи в завод на Airbus в Алабама, като по този начин ще заобиколи наказателните мита. Този ход заварва Boeing неподготвена, отбелязва агенцията. Според Bombardier партньорството ще увеличи повече от два пъти стойността на програмата CSeries. Boeing, която води търговски спор за субсидии с Airbus, каза, че става дума за "съмнителна сделка" между двама субсидирани конкуренти.

Малта

Дафне Каруана Галиция имаше повече читатели от всички вестници на страната си.

Европейската комисия осъди днес убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, която разследваше приближени до правителството на страната си. Тя загина, след като колата ѝ беше взривена вчера. "Председателят (Жан-Клод) Юнкер и Комисията осъждат това нападение по възможния най-категоричен начин", каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. Той обаче отклони въпроса дали Комисията би започнала процедура за спазването на върховенството на закона в Малта на фона на обвинения за натрупващи се нерешени криминални случаи там. Схинас каза, че не е в състояние да потвърди дали Комисията е получила писмо за заплахи към Галиция заради разследванията ѝ. Министрите по европейските въпроси осъдиха убийството на Галиция на среща днес в Люксембург, каза Мати Маасикас, зам.министър по европейските въпроси на Естония, която в момента председателства Съвета на ЕС.  "Това е неприемливо посегателство върху свободата на словото и демокрацията и извършителите трябва да бъдат изправени пред правосъдието", каза Маасикас. "Това чувтсво беше споделено от всички на срещата на Съвета". Отговаряйки на репортери, той посочи, че въпроси за корупция, безнаказаност и за независимостта на съда в Малта не са поставяни по време на дискусията. Иронично, темата ѝ беше "медийният плурализъм и върховенството на закона в дигиталната епоха".

Каталуня

Жорди Куишар (вляво) и Жорди Санчес влизат в сградата на мадридския съд.Снимка ЕПА/БГНЕС

Испанският министър на правосъдието Рафаел Катала заяви в Мадрид, че арестите на двама от лидерите на сепаратистите в Каталуня не е политически, а правен. "Това не са политически затворници, защото вчерашната заповед за арест беше за престъпление", каза той. Европейската комисия нe коментира съдебни процедури в държавите членки, каза днес в Брюксел неин говорител.