В Пловдивския окръжен съд е постъпило искане от Окръжна прокуратура - Пловдив за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на Кирил Рашков. Направено е искане разглеждането на мярката да се състои в болничното заведение, в което е настанен, с оглед на здравословното му състояние.

Това публикува току що на страницата си Окръжен съд-Пловдив.

Магистратите са преценили, че са налице основанията за това, а според заключението на съдебно-медицинската експертиза Рашков може да участва в процесуално–следствени действия, но е по-удачно същите да бъдат извършвани в болнично заведение.

Съдиите са разпоредили на основание чл. 262 от НПК съдебното заседание да се проведе извън границите на съда. Мярката е насрочена за разглеждане от 17 часа.

Срещу ромския барон бе повдигнато обвинение след шумна акция на ДАНС срещу него в петък. Независимо от първите данни, че ставало въпрос за трафик на наркотици, той ще отговаря по чл. 242 ал.1 от НК затова, че на 10.07.2014 г. без знанието  и разрешението на митниците е пренесъл през границата на страната ГКПП „Капитан Андреево” силно действащо отровно вещество – 501 г живак, поставено под разрешителен режим и забранено за износ.

Още при ареста си Рашков постоя няколко часа с белезници пред пловдивския си дом, докато агентите на ДАНС извършваха обиски в колата му и у тях. Послбе бе откаран с линейка.

Рашков вече излежа присъда от 2 г и 6 мес. за неплащане на данъци и бе освободен през 21013 г. Той обаче не може да се върне в Катуница, където имаше бунтове срещу него и родата му.