Съвсем "на ръба" на законно допустимия срок от 8 месеца за задържане под стража Софийският апелативен съд остави в ареста Йоан Матев, обвинен за убийството на младеж в Борисовата градина. Днес съставът на САС за общо 6-и път прие, че има опасност младежът да се укрие или да извърши ново престъпление - единствено на базата на обоснованото предположение, че той е убил Георги Игнатов (15 г.) на 2 юни 2015 г.

Такова нещо се случва изключително рядко с оглед чистото съдебно минало, наличието на постоянен адрес и младата възраст на обвиняемия.

Както и пред по-долната инстанция - СГС, защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение, защото Матев възнамерява да довърши висшето си образование (след убийството той е записал "Право" в ЮЗУ, б.а.). Искането обаче не беше уважено от съда, тъй като няма нови доказателства, които да разсеят подозренията към Матев.

Преки доказателства - ДНК или биологични следи, относно авторството на Матев на мистериозното престъпление няма. Към него обаче сочат показанията на непълнолетния му брат Марсел (които все още не са валидирани пред съдия), намерен нож и резултатите от няколко съдебни експертизи, както и от съученици.

Матев бе задържан през февруари т.г. по обвинение в убийството на Георги Игнатов.

През миналата седмица съдия Андрей Ангелов от СГС го остави в ареста, като изчете забележително определение, че:

"Извършеното от Йоан Матев деяние е концентриран израз на неговото отношение към обществените порядки и обекта на посягането, а именно – човешкия живот."