Публикуваната току-що книга „Държавата КТБ“ показва за първи път писма, които банкерът в изгнание Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски са си разменяли през пролетта на 2014 г. Тогава отношенията между двамата вече са влошени, а до затварянето на банката в края на юни остават броени седмици.

„Бакалско делене на имуществото им“ - това разкрива кореспонденцията според авторите на книгата.

Част от тези писма са публикувани в книгата. Журналистката Зорница Маркова е ръководител на екипа, който в продължение на две години преглежда 30 хиляди страници документи, изисква данни по Закона за достъп до обществена информация, води дела след получените откази, провежда и над 250 срещи. Резултатът:

В книгата има доказателства за политическа корупция и дава отговор на въпроса „Къде са парите?“, казва Маркова.

Книжното издание включва и документи, които не са публикувани в специализирания сайт на проекта ktbfiles.com. От няколко месеца на сайта има пълна хронология на събитията, радар за медийните публикации по темата, документи и данни за КТБ топ 100 – стоте най-големи кредитополучатели на банката.

Книгата обвързва развитието на банката с правителствата, които са управлявали България през това време. При всяко едно правителство КТБ е получавала нов тласък“, коментира Зорница Маркова.

В книгата е включен и надзорен доклад на БНБ за КТБ от 2010 г.

Докладът показва, че БНБ е била напълно наясно с това какво ще се случи, но на политическо равнище всичко е било смачкано“, казва икономистът Георги Ганев.

Основни партньори в проекта са Центърът за либерални стратегии, програма „Достъп до информация“ и асоциация „Прозрачност без граници“. Изследването е извършено с подкрепата на фондация „Америка за България“.