Опозиционерът Алексей Навални ще може да се кандидатира за президент от 2028 г., заяви Ела Памфилова - председателката на руската ЦИК, цитирана от ТАСС.

"Господин Навални, той е млад, перспективен политик, той има всички шансове... ето, ще мине този десетгодишен срок, някъде през 2028 г. плюс пет месеца той ще може да се кандидатира", каза тя. 

И допълни:

"Нека доказва не чрез натиска си върху улицата, а чрез идеите си, че е достоен за президентския пост."

Тя заяви, че са лъжливи разпространяваните от привърженици на Навални слухове, че той може да се кандидатира за изборите догодина.

Според руските закони Навални няма право да се кандидатира през 2018 г., тъй като е бил осъждан за тежко престъпление. През февруари т.г. той получи 5 г. затвор условно, след като бе признат за виновен в присвояването на над 10 000 кубически метра дърва от държавното горско предприятие "Кировлес".

Навални обаче обжалва съдебното решение пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Преди още съдът да се е произнесъл, той започна предизборната си кампания.

Президентски избори в Русия ще има през март 2018 г. Настоящият държавен глава Владимир Путин още не е обявил дали ще се кандидатира, но се очаква да го стори много скоро. Почти няма съмнения, че той отново ще спечели.