Държавата може да осигури 225 млн. лв. за покриване на дефицита в бюджета на Здравната каса.Това става ясно от становище на финансовия министър изпратено до министъра на здравеопазването. В писмото на министър Чобанов се казва, че "осигуряването на допълнителни средства по бюджета на НЗОК за 2014 година е възможно да се осъществи единствено за сметка на съответно намаление на разходите по бюджетите на министерствата и ведомствата, като оценката за тези средства е 225 млн. лева".

Здравният министър Таня Андреева е предложила на Надзорният съвет на Касата да преработи предложението за актуализация, така че то да отговаря на предложеното от Чобанов. След заседанието на съвета представителят на синдикатите Иван Кокалов обясни, че няма смисъл да се преработва проект, който е изготвен преди становището на финансовия министър. Той посочва още, че до края на година ще са нужни първоначално исканите 328 млн. лева, и предложените 225 млн. лева няма да са достатъчни. 

"Това е с около 100 млн. по-малко и трябва да решим откъде ще ги набавим", заяви зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Преди седмица изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов уточни, че могат да се намерят допълнителни 80 млн. лева към бюджета на НЗОК. Те могат да бъдат взети от здравни вноски, събрани в повече спрямо плана за тази година.

Въпреки че застана зад идеята за бюджетна актуализация, министър Таня Андреева заяви, че исканията на касата за повече пари са на базата на прогнозен дефицит, а не на реална дупка в бюджета.

„Искането за актуализация на бюджета на НЗОК от страна на нейния управител, по решение на Надзорния съвет е във връзка с притесненията на касата за това, че към края на годината ще се оформи дефицит и в ситуацията, в която сме, смяна на правителство и в последствие разпускане на парламент, може да няма кой да актуализира бюджета през есента“, каза още Андреева пред Нова телевизия.